Hirdetés

Vendégváró falatok - Egyszerű, gyors, ropogtatnivalók szilveszterre

Vendégváró falatok - Egyszerű, gyors, ropogtatnivalók szilveszterre

Szilveszter

2019.12.28. 19:17

Szilveszteri ropogtatnivalók. Három friss, ropogós pogácsa és sajtos rúd. Ráadásként Edami sajttekercs recept ajánlunk.

Hirdetés

Vendégeket vár szilveszterkor? Vagy csak családi körben ünnepel? Három szuper sajtos pogácsa ill. sajtos rúd receptet ajánlunk. Egy élesztő nélküli és élesztős és egy szódabikarvónával készültet pogácsa receptet mutatunk most be. Ráadásként, az Edami sajttekercs receptjét is megosztjuk önökkel.

Sajtos rúd

Sajtos rúd

Egyszerű, gyors és elronthatatlan sós ropogtatnivaló.

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, sima fehér liszt vagy a kettő keveréke)
  • 1 db tojás

A tetejére: tojás és reszelt sajt. Esetleg szezámmag, napraforgómag vagy lenmag.

Elkészítés:

  • A hozzávalókat gyúrjuk össze.
  • A sütőt melegítsük elő.
  • A tésztát lisztezett felületen, kb. 1 cm magasra nyújtsuk ki. Kenjük meg a tetejét tojássárgájával, szórjunk rá reszelt sajtot.
  • 175-180 fokon, légkeveréssel, 25-30 percig süssük. Ez nem jön fel, mivel nincs benne se sütőpor, se élesztő, viszont nagyon finom ropogtatnivaló. Nagyon hamar elfogy.

Sajtos-leveles pogácsa

Sajtos-leveles pogácsa

Leveles pogácsa, ami nem a hagyományos leveles tésztából készül. Igen finom, kívül ropogós, belül puha sajtos pogácsa. Frissen az igazi, de napok múltán is finom puha marad, főleg, ha légmentesen lezárjuk egy műanyag tálban, (ha marad.) 

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 tojás + 1 tojás a tetejére
  • 2 dkg élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva
  • étolaj vagy pizza krém
  • 20 dkg sajt (A tetejére és a hajtogatáshoz)
  • Szezámmag, lenmag, fenyőmag (elhagyható)

Elkészítés:

  • Az élesztőt langyos cukros tejben futtassuk fel.
  • A hozzávalókból állítsuk össze a tésztát.
  • A liszt közepébe öntsük a cukros, élesztős tejet, tegyük hozzá a margarint, a tejfölt, a sót és egy tojást. Gyúrjuk össze a tésztát. Lisztezni kell közben, mert kissé ragacsos.
  • Ha tudjuk, 1 napig (vagy pár óráig hűvös helyen) hűtőszekrényben pihentessük.
  • Másnap a tésztát nyújtsuk ki, étolajjal (vagy pizza krémmel) kenjük meg, szórjunk rá reszelt sajtot.
  • Ezután hajtogassuk fel a tésztát kétoldalt, alul és felül. (Ettől lesz leveles, ha megsül.)
  • Ezt újból nyújtsuk ki kb. 8 mm -1 cm- vastagságúra.
  • Tojással kenjük meg (a tetejére is tehetünk pizza krémet), majd szórjunk rá reszelt sajtot. Esetleg tehetünk még rá szezámmagot, napraforgómagot, ki mit szeret, de ez utóbbi elhagyható.
  • 180 fokra melegítsük fel a sütőt. Szaggassuk ki a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt sütőben süssük készre 20 perc alatt.
  • A pogácsák duplájára feljönnek sütéskor.
  • Ez a mennyiség 2 nagy tepsi lesz.

A folytatásban egyszerű sajtos rudak és Edami sajttekercs recept

 
Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.