A folytatásban egyszerű sajtos rudak és Edami sajttekercs recept
Egyszerű sajtos rudak
Egyszerű sajtos rudak
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finomliszt
20 dkg vaj
20 dkg reszelt sajt
1 kávéskanál só
0,5 kávéskanál szódabikarbóna
50 ml tej
A sajtos rudak tetejére:
1 db tojás
10 dkg reszelt sajt
só, ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá a kis kockákra darabolt vajat, és morzsoljuk el a liszttel. Továbbá adjuk a tejben feloldott szódabikarbonát és a reszelt sajtot. Mindezt sima tésztává gyúrjuk össze.
A sütőt 200 fokra melegítsük elő.
Lisztezett munkalapon kb. 4-5 mm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát. Vágjunk vékony rudakat.
Kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg sajttal és sóval.
A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, toljuk be az előmelegített sütőbe, Kb. 12-15 perc alatt süssük aranysárgára.
Edami sajttekercs
Edami sajttekercs
Hozzávalók:
40 dkg Edami sajt (vagy bármilyen zsíros sajt)
20 dkg sajtkrém (2 db 10 dkg-os tömlős sajt)
20 dkg leheletvékonyra szeletelt sonka
díszítéshez, ízesítésnek Erős Pista vagy petrezselyemzöld
Elkészítés:
Az Edami sajtot két 20 dkg-os darabra vágjuk fel. Forró vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben olvasszuk fel.
Sajt megolvasztása: Az egyik 20 dkg-os sajtdarabot tálra tesszük és a mikrót 40 %-os teljesítményre állítjuk 5 percre - 850 W-os micro esetén. (Ha nagy teljesítménnyel olvasztjuk, a sajt széle megsül, a belseje pedig nem olvad fel. Inkább alacsonyabb fokozatra állítsuk és többször rövid időre.)
Ha a sajt felolvadt, zsírpapíron sodrófával nyújtsuk ki.
Kenjük meg az egyik 10 dkg-os sajtkrémmel. Ezután tehetünk rá petrezselyem zöldet vagy Erős Pistát, ez utóbbit csak akkor ha szeretjük a csípős ételeket.
Majd erre heyezzük rá a sonkaszeletek felét, majd tekerjük fel. Végén a zsírpapírba, - amin dolgoztunk - vagy alufóliába csavarjuk bele és fél napra tegyük hűtőszekrénybe.