Vendégváró falatok - Egyszerű, gyors, ropogtatnivalók szilveszterre

Vendégváró falatok - Egyszerű, gyors, ropogtatnivalók szilveszterre

Szilveszter

2019.12.28. 19:17

Hirdetés

A folytatásban egyszerű sajtos rudak és Edami sajttekercs recept

Egyszerű sajtos rudak

Egyszerű sajtos rudak

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 kávéskanál só
  • 0,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 50 ml tej

A sajtos rudak tetejére:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, ízlés szerint

 Elkészítés:

  • A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá a kis kockákra darabolt vajat, és morzsoljuk el a liszttel. Továbbá adjuk a tejben feloldott szódabikarbonát és a reszelt sajtot. Mindezt sima tésztává gyúrjuk össze.
  • A sütőt 200 fokra melegítsük elő.
  • Lisztezett munkalapon kb. 4-5 mm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát. Vágjunk vékony rudakat.
  • Kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg sajttal és sóval.
  • A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, toljuk be az előmelegített sütőbe, Kb. 12-15 perc alatt süssük aranysárgára.

Edami sajttekercs

Edami sajttekercs

Hozzávalók:

  • 40 dkg Edami sajt (vagy bármilyen zsíros sajt)
  • 20 dkg sajtkrém (2 db 10 dkg-os tömlős sajt)
  • 20 dkg leheletvékonyra szeletelt sonka
  • díszítéshez, ízesítésnek Erős Pista vagy petrezselyemzöld

Elkészítés:

  • Az Edami sajtot két 20 dkg-os darabra vágjuk fel. Forró vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben olvasszuk fel.
  • Sajt megolvasztása: Az egyik 20 dkg-os sajtdarabot tálra tesszük és a mikrót 40 %-os teljesítményre állítjuk 5 percre - 850 W-os micro esetén. (Ha nagy teljesítménnyel olvasztjuk, a sajt széle megsül, a belseje pedig nem olvad fel. Inkább alacsonyabb fokozatra állítsuk és többször rövid időre.)
  • Ha a sajt felolvadt, zsírpapíron sodrófával nyújtsuk ki.
  • Kenjük meg az egyik 10 dkg-os sajtkrémmel. Ezután tehetünk rá petrezselyem zöldet vagy Erős Pistát, ez utóbbit csak akkor ha szeretjük a csípős ételeket.
  • Majd erre heyezzük rá a sonkaszeletek felét, majd tekerjük fel. Végén a zsírpapírba, - amin dolgoztunk - vagy alufóliába csavarjuk bele és fél napra tegyük hűtőszekrénybe.
  • Hidegen szeleteljük. 
  • Mindig nagy sikert arat.
.