A korlátozások újabb enyhítéseit jelentették be Belgiumban és Hollandiában

Koronavírus

2020.05.07. 00:06

A maszk viselése tömegközlekedési eszközökön, repülőtereken kötelező lesz.

Újabb enyhítéseket jelentett be szerdán a belga és a holland kormány a koronavírus-járvány ellen hozott korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban.

"A kormány bízik a belga emberek egymásért érzett felelősségében. Közel vagyunk már, hogy visszatérjünk a normalitáshoz"- jelentette ki Sophie Wilmes belga kormányfő a nemzetbiztonsági tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Az enyhítések értelmében az országban május 11-én valamennyi bolt és üzlet újra kinyithat a társadalmi távolságtartás szabályainak szigorú betartásával. A kisebb kereskedelmi helyiségekben egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat és fél óránál nem többet. A fodrászatok, piacok, vendéglátóipari helyiségek továbbra is zárva maradnak.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a maszkviselés az utcán és a boltokban továbbra is ajánlott marad, repülőtereken és a tömegközlekedési eszközökön azonban kötelező lesz. A társasági élet újra felélénkülhet, a legfeljebb négyfős látogatásokat újra engedélyezik. A belföldi utazásokat, csoportos kirándulásokat továbbra is tiltják a kormányzati intézkedések.

A lazító intézkedések bevezetésében az is szerepet játszott, hogy a vírus terjedése lelassult, és a kórházi betegfelvételek csökkenő tendenciát mutatnak az országban.

Hollandiában Mark Rutte kormányfő ugyancsak korlátozásenyhítéseket jelentett be szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

"A következő négy hónap folyamán fokozatosan visszatérünk a régi kerékvágásba, és csak akkor vezetjük újra be a korlátozásokat, ha a vírus elkezdene gyorsabb ütemben terjedni. A társadalmi távolságtartás érvényben marad, a kormány bízik a polgárok ítélőképességében" - nyilatkozott a miniszterelnök.

A kormány csak szeptembertől elejétől fogja feloldani a nagyobb lélekszámra tervezett rendezvények tilalmát, a szaunák, szexklubok, kaszinók és sportklubok is csak ősztől nyithatnak meg újra.

Maszk viselése, illetve a légzőszervek eltakarása a jövő héttel kezdődően Hollandiában is kötelező lesz a tömegközlekedési eszközökön.

.