Egymillió adag vakcinát juttat el az amerikai kormány a gyógyszertárakba

MTI

2021.02.03. 20:47

Egymillió adag vakcinát juttat el az amerikai kormány a gyógyszertárakba, hogy még szélesebb körben elérhetővé tegye az oltóanyagot.

Február 11-től egymillió adag koronavírus-vakcinát juttat el az amerikai szövetségi kormány az ország gyógyszertáraiba, hogy még szélesebb körben elérhetővé tegye az oltóanyagot - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint kedden Washingtonban.

    Joe Biden amerikai elnök Covid-19 munkacsoportjának vezetője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a szállítmányok - amelyeket országszerte 6500 gyógyszertárba juttatnak el - a halálos vírus elleni kormányzati erőfeszítések kiterjesztésének részét képezik. Jeff Zients szerint a lépés "biztosítja, hogy az emberek több helyen is megkaphassák az oltást a saját közösségükben".

A szakember elmondta: a program gondoskodik arról, hogy a helyi gyógyszertárak rendelkezzenek a megfelelő infrastruktúrával és tapasztalatokkal, mire a készleteket növelni tudják majd az elkövetkező hónapokban. "Mivel képesek leszünk növelni a kínálatot, később országszerte akár 40 000 gyógyszertár is biztosíthatja majd a Covid-19 elleni oltásokat" - fogalmazott Jeff Zients.

A gyógyszertári oltásokra továbbra is az állami irányelvek vonatkoznak, azaz meghatározott protokoll írja elő, hogy ki és mikor kaphatja meg a vakcinát. New Yorkban például ez jelenleg az egészségügyi dolgozókat, a tanárokat, a rendőröket, a tömegközlekedési dolgozókat, a hajléktalanszállókon élő embereket és a 65 éven felülieket érinti.

.