Két egyszerű, gyors és finom aprósütemény recept karácsonyra - Elrontani sem lehet és sokáig eláll

Advent

alonmedia.hu

2021.12.15. 04:47

Karácsonyi mézes figurák (Karácsonyi mézes süti, díszíthető mézeskalács)
Karácsonyi mézes figurák (Karácsonyi mézes süti, díszíthető mézeskalács)

Karácsonyi mézes figurák (Karácsonyi mézes süti, díszíthető mézeskalács)

Elkészítés: 30 perc + 1 óra + a pihentetési idő
1 db 41 kcal/172KJ

Hozzávalók a 70 darabhoz:

  • 50 g vaj/margarin
  • 60 g cukor
  • 125 g méz
  • 250 g liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • 1-1 mk. őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, fehér bors
  • citrom és narancs reszelt héja
  • 1+1 tojás
  • 100 g dió vagy mogyoró a díszítéshez
     

Elkészítés:

1. A vaj/margarin, a cukrot és a mézet addig forrósítjuk, amíg a cukor fel nem olvad, majd vízfürdőben lehűtjük.

2. A lisztet, sütőporral, szódabikarbónával, az őrölt fűszerekkel, a reszelt citrom- és narancshéjjal összekeverjük.

3. Egy tojást eldolgozunk a mézes masszában, majd fakanállal a liszthez keverjük. (Most még ragad, de nem baj!)
Tetejét elsimítjuk, letakarjuk és 5-12 órára hideg helyre tesszük.

4. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy sütőlapot. A tésztát liszttel meghintett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Változatos formákkal kiszúrjuk, tepsibe tesszük majd tojással mindegyik tetejét megkenjük és díszítjük. A leesett darabokat újraformázzuk, míg el nem fogy.

5. A sütőt 200 °C fokra melegítjük és 7-8 perc alatt készre sütjük. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.

Frissen kemény, néhány nap múlva megpuhul. Jól záródó dobozban nagyon sokáig eltartható. Érdemes egyből dupla adagot készíteni, mert nagyon hamar elkapkodják.

.