Mi legyen a menü karácsonykor? - Három különleges és gyors szárnyas recept az ünnepekre, sütőben sült édesburgonyával
Karácsony
alon.hu
2021.12.20. 04:37
Rozmaringos csirkesült, vegyes zöldséggel
Rozmaringos csirkesült, vegyes zöldséggel
Ebben a sült csirke receptben az a jó, hogy az előkészület tart egy kicsit tovább, de utána már a sütő dolgozik helyettünk. Ráadásul a köret és a főétel együtt sül.
Hozzávalók:
1 csomag darabolt csirke (comb, mell vegyesen, de készülhet olyan darabokból, amit a család jobban szeret)
1 közepes cukkini
2 szál sárgarépa
3-4 db közepes burgonya
1 kápia paprika vagy sima paprika
1 fej hagyma, leginkább lilahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
3-4 szem koktélparadicsom
őrölt bors, só
friss rozmaringág
2+2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj (ízlés szerint esetleg baconszeletek)
1 dl víz
Elkészítés:
A csirkét mossuk meg, töröljük szárazra. A zöldségeket szintén mossuk meg. Hámozzuk meg amelyiket szükséges pl. a burgonyát, hagymát és a fokhagymát. Vegyünk egy nagy tepsit elő. Olívaolajjal kenjük ki.
A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk, nyomjuk rá fokhagymát. Hézagosan tegyük egymás mellé a tepsibe.
A feldarabolt zöldségeket tegyük egy tálba, picit sózzuk, borsozzuk. Tegyünk rá 2 ek. olívaolajat. A tálban keverjük össze, majd töltsük meg a csirkedarabok közötti hézagokat a zöldségekkel.
Toljuk a sütőbe - előmelegíteni nem szükséges – öntsük rá az 1 dl vizet. A csirkedarabokra tegyünk még bacont (vagy 1-1 pici darab vajat), dobjuk rá a rozmaringágakat és közepes lángon kezdjük el sütni. Süssük kb. 45 percig. Közben azért nézzünk rá, saját szaftjával locsolgassuk. Ellenőrizzük, hogy átsültek-e a húsok. Ha még nem, akkor toljuk vissza a sütőbe, majd süssük készre.