Mikor kezdődik a böjti időszak? - Itt van minden fontos tavaszi dátum egyben

Húsvét

alonmedia.hu

2022.02.21. 04:37

Mikor van hamvazószerda, nagypéntek és húsvét 2022-ben? A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan minden fontos tudnivaló egyben.

Nagyböjt latin elnevezése (quadragesima) negyvenet jelent, azt a negyven napot jelöli, ami hamvazószerdán kezdődik és húsvétvasárnap ér véget. Az egyház hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt.

Hamvazószerda az idén március 2. (szerda) és április 17. húsvétvasárnap.

Íme, vegyük sorra, melyik, mikor van az idén.

Farsang

Január 6-án, vízkeresztkor zárult a karácsonyi ünnepkör és kezdődött a farsangi időszak. A farsang hamvazószerdáig tart. Ez az idén március 2. A farsang záró dátuma minden évben változik. Hamvazószerda, a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart.

Húshagyókedd - 2022. március 1.

Húshagyókedd, mozgó egyházi ünnep. A farsang utolsó napját jelölő húshagyó elnevezés a böjt, a böjti étkezés kezdetét jelenti.

 

Hamvazószerda - 2022. március 2.

Húshagyókeddet a hamvazószerda követi, melynek a legkésőbbi dátuma március 10-e lehet. Hamvazószerda az idén március 2-ra esik. Hamvazószerdán kezdődik a 40 napos nagyböjti időszak. A 40 napba nem számítanak bele a vasárnapok, ezért kezdődik hamvazószerdával és így jön ki: 6x6 nap+4 nap = 40

Torkos csütörtök

A magyar népszokás része, a farsanghoz kapcsolódó különleges nap a torkos csütörtök. A közelgő nagyböjt előtt, ezen a napon még bőségesen és a szokásosnál mohóbban fogyasztottak zsírban gazdag és a farsanghoz kapcsolható ételeket, úgy, mint például farsangi fánkot. Pontos dátumáról megoszlanak a vélemények, az egyik változat szerint az eredeti napja a hamvazószerda előtti csütörtök, ha eszerint számítjuk, akkor az idén 2022. február 24.

A másik verzió szerint, hamvazószerda utáni csütörtökön tartják, melynek oka a gazdaságosság, ha mégis megmaradtak a húsételek, ne vesszenek kárba. Eszerint számítjuk, akkor az idén március 3.

Tavasz kezdete

A tavasz napéjegyenlőség 2022-ben március 20., vasárnap.

ALON.hu összeállítás. Felhasználása engedélyhez kötött!

A továbbiakban: Virágvasárnap, nagyhét, nagypéntek, húsvét és pünkösd.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.