Mikor kezdődik a böjti időszak? - Itt van minden fontos tavaszi dátum egyben

Húsvét

alonmedia.hu

2022.02.21. 04:37

A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan minden fontos tudnivaló egyben.

Húsvét – 2022. április 17-18.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, melynek során Jézus Krisztusnak, Isten fiának a haláláról és feltámadásáról emlékezünk meg. A dátumát tekintve mozgó ünnep, minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget (március 20-21.) követő holdtölte (az idén április 16.) utáni első vasárnapra, vagyis mindenképpen március 22. és április 25. közé esik. Az időpontját, még 325-ben, a niceai zsinaton deklaráltak. Az ünnepkör a hamvazószerdával indul, ami hagyományosan szigorú böjti nap.

Húsvét vasárnapján (április 17.) Jézus feltámadásáról vigadozva emlékeznek meg a keresztények.

Húsvéti nyuszi

Az ünnephez kapcsolódó szimbólumok közül a legelterjedtebb a nyuszi. A nyuszi az, aki az ajándékokat hozza a gyerekeknek. A nyúl szimbólumának eredete a német nyelvterület népi hagyományaira vezethető vissza. Ekkortájt a tavaszt, a természet újjászületését, valamint a termékenységet ünnepelték. Ez utóbbi okán keveredett be a nyúl – mint a legszaporább állatok egyike – a szimbólumok közé.

 

Pünkösd

A húsvéti ünnepkör része a pünkösd is, ami a húsvétvasárnapot követő ötvenedik napon van, ebből kifolyólag szintén mozgó ünnep. A Szentlélek eljövetelét és az egyház alapítását ünnepeljük ekkor.

ALON.hu összeállítás. Felhasználása engedélyhez kötött!

.