A karácsony elmaradhatatlan süteménye, a zserbó.
Zserbó
Képfelirat
A tésztához:
• 65 dkg liszt
• 3 tojás sárgája
• 15 dkg cukor
• 30 dkg vaj
• 4 ek tejföl
• 3 dkg élesztő
• 1 dl tej
• csipet só
A töltelékhez:
• 35 dkg dió
• 20 dkg porcukor
• 25 dkg folyós baracklekvár
A tetejére:
• 4 dkg vaj
• 20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé vagy csokibevonó
Elkészítés
- A vajat olvasszuk fel. Keverjük bele a cukrot és a tojássárgát.
- Az élesztőt egy csipet cukorral együtt morzsoljuk bele a hideg tejbe. Nem kell felfuttatni, az élesztő a sütőben kezd el dolgozni.
- Szitáljuk egy tálba a lisztet, öntsük bele az élesztőt, és a vajas keveréket. Kanalazzuk bele a tejfölt és jól dolgozzuk össze.
- A tésztát tegyük fél órára a hűtőbe.
- Osszuk három egyenlő részre a tésztát. Mérjük, hogy valóban egyenlőek legyenek.
- Egy tepsit vajazzunk ki, majd lisztezzünk ki, majd az első tésztát nyújtsuk ki és simítsuk bele.
- Kenjük meg lekvárral, szórjuk meg dióval és cukorral, majd simítsuk rá a következő lapot.
- Az utolsó lappal takarjuk le, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük készre.
- Hagyjuk kihűlni.
- Egy lábosban forraljunk vizet, állítsunk bele egy kisebb lábost. Tördeljük bele a csokit és lassan kevergetve olvasszuk fel.
- Adjuk hozzá a vajat és addig keverjük, amíg teljesen homogén és fényes lesz.
- Egyenletesen vigyük fel a süti tetejére.
- Két napra tegyük hűvös helyre.
Jó étvágyat hozzá!