Mit süssünk karácsonykor? - Két egyszerű és nagyon finom karácsonyi süti, amit a család imádni fog

alon.hu

2022.12.17. 19:37

A karácsony elmaradhatatlan süteménye, a zserbó.

Zserbó

zserbó
Képfelirat

A tésztához:
• 65 dkg liszt
• 3 tojás sárgája
• 15 dkg cukor
• 30 dkg vaj 
• 4 ek tejföl
• 3 dkg élesztő 
• 1 dl tej
• csipet só

A töltelékhez:
• 35 dkg dió
• 20 dkg porcukor
• 25 dkg folyós baracklekvár

A tetejére:
• 4 dkg vaj 
• 20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé vagy csokibevonó

Elkészítés

  •     A vajat olvasszuk fel. Keverjük bele a cukrot és a tojássárgát.
  •     Az élesztőt egy csipet cukorral együtt morzsoljuk bele a hideg tejbe. Nem kell felfuttatni, az élesztő a sütőben kezd el dolgozni.
  •     Szitáljuk egy tálba a lisztet, öntsük bele az élesztőt, és a vajas keveréket. Kanalazzuk bele a tejfölt és jól dolgozzuk össze.
  •     A tésztát tegyük fél órára a hűtőbe.
  •     Osszuk három egyenlő részre a tésztát. Mérjük, hogy valóban egyenlőek legyenek.
  •     Egy tepsit vajazzunk ki, majd lisztezzünk ki, majd az első tésztát nyújtsuk ki és simítsuk bele. 
  •     Kenjük meg lekvárral, szórjuk meg dióval és cukorral, majd simítsuk rá a következő lapot. 
  •     Az utolsó lappal takarjuk le, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük készre.
  •     Hagyjuk kihűlni.
  •     Egy lábosban forraljunk vizet, állítsunk bele egy kisebb lábost. Tördeljük bele a csokit és lassan kevergetve olvasszuk fel. 
  •     Adjuk hozzá a vajat és addig keverjük, amíg teljesen homogén és fényes lesz.
  •     Egyenletesen vigyük fel a süti tetejére.
  •     Két napra tegyük hűvös helyre.

Jó étvágyat hozzá!

.