Mit süssünk karácsonyra? - Itt van három isteni finom karácsonyi süti, a lakásban a karácsonyi illat is garantált

Advent

alon.hu

2022.12.18. 18:57

Illatos karácsonyi sütemények. Ha ezeket a sütiket süti karácsonykor, biztosan fahéj és narancsillat lengi be a házat.

Citrom, narancs, fahéj, szerecsendió valamint vanília illat tölti be a házat, ha ezeket a karácsonyi finomságokat elkészíti az ünnepekkor. Az első sütemény lehet, hogy több macerával jár, de a végeredmény megéri a fáradságot. Nyugodtan vágjon bele. Ha kész, sokáig eláll, ha marad belőle.

Stollen

Karácsonyi stollen
Karácsonyi stollen

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 8 db tojássárgája
  • 18 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fél tk. só

További hozzávalók

  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg mandula vagy 10 dkg apróra vágott dió
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 5 dkg kandírozott citromhéj
  • 1 ek. rum
  • 1 dl víz
  • 1tk. szerecsendió
  • 1 tk. fahéj
  • 1 kk. kardamom vagy gyömbér

A tetejére

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor

Elkészítés:

  • A rumot keverjük el kb. 1 dl vízben, majd tegyük bele a mazsolát, a kandírozott narancshéjat, és citromhéjat, az apróra vágott diót, mandulát. Hagyjuk őket ázni.
  • A langyos tejbe tegyük bele a 4 dkg cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Szórjuk meg pici liszttel és meleg helyen hagyjuk megkelni.
  • Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit.
  • A lisztet, a sót, a szerecsendiót és a többi illatos fűszert (fahéj, kardamom vagy gyömbér) tegyük ki egy tálba.
  • Keverjük össze és adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a tojássárgáját.
  • Gyúrjuk jól össze, majd adagoljuk hozzá fokozatosa a megdagadt élesztő is. kb. 10 percig dagasszuk a tésztát.
  • A rumba áztatott gyümölcsökből nyomkodjuk ki a nedvességet és adjuk hozzá a tésztához.
  • Dagasszuk a tésztát még néhány percig, majd fedjük le és kb. 30-40 percig meleg helyen hagyjuk kelni.
  • A megkelt tésztát még egyszer gyúrjuk át és pihentessük egy újabb fél órát, majd formázzunk belőle hosszúkás cipót.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Helyezzük a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Süssük 30-40 percig. (Sütőtől függ, figyeljünk rá.)
  • Ha elkészült a stollen, várjuk meg, amíg picit kihűl.
  • Kenjük meg a külsejét olvasztott vajjal és hempergessük meg a vaníliás cukros porcukorban úgy, hogy mindenhol befedje a külsejét.

Illatos karácsonyi csillagok és citromos sütemény a következő két recept.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.