Újévi szerencsét hozó ételek - Elronthatatlan receptek, babonásoknak, kezdőknek és mindenkinek

Újév

alon.hu

2022.12.30. 19:07

Újévi, elronthatatlan receptek.

Minden országnak megvannak a hagyományos újévi ételei.

Hazánkban vannak olyan ételek, amelyekről úgy gondolják, hogy szerencsétlenséget hoznak, ilyen például a baromfi, mert „elkaparhatja", a hal "elúszik", a vad pedig "elszalad" a szerencsével. Ugyanakkor "szerencsésnek" tekintik a sertést, így annak fogyasztása ajánlott szilveszter napján és újévkor is.

Két egyszerű és kiadós húsétel szilveszterre és újévre, amit akár a babonások is megsüthetnek

Továbbá hazánkban, a lencse is szerencsét hozó ételnek számít, mert úgy gondolják sok pénzt hozhat az újesztendőben.

Ezek az évszázadok óta velünk élő szokások, természetesen csak népi hagyományok.

Újévkor az amerikaiak például zöld leveles zöldségeket esznek, amelyek papírpénzre emlékeztetnek, a skandináv országok a heringre esküsznek, mert a heringek ezüstpénzre emlékeztetnek. Hollandiában az emberek kerek fánkot esznek, míg Pakisztánban a rizs, a szerencsét hozó újévi étel.

Magyarországon a sok apró szemből álló ételek, mint, például a bab, a lencse vagy a rizs, tekinthető szerencsét hozó ételnek, de valójában az olaszok is lencsét fogyasztanak az év első napján. A lencsét, azért gondolják szerencsét hozó ételnek, mert az alakja kis pénzérmének tűnik, ugyanakkor főzés közben megnő a térfogata.

Most egy klasszikus rizses hús és lencsefőzelék recepttel segítünk az újévi készülődésben.

Rizses hús

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 2 fej vöröshagyma        
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj            
  • 2 db paradicsom  
  • 1 kisebb zöldpaprika           
  • 2 tk. pirospaprika           
  • 1-2 tk. só          
  • késhegynyi őrölt bors 

Elkészítés:

  • Egy edénybe tegyük bele az olajat. A hagymát vágjuk apróra, tegyük az edénybe és fonnyasszuk meg a zsiradékon.
  • Tegyük rá az összevágott paradicsomot, a kockákra vágott zöldpaprikát majd a pirospaprikát is.
  • Adjuk hozzá a kockára vágott húst. Keverjük el és kezdjük el pirítani.
  • Dobjuk rá a megtisztított fokhagymát, sót, borsot.
  • Fedjük le és közepes lángon, többszöri kevergetés mellett pároljuk.
  • Amikor már majdnem puha a hús, öntsük hozzá a kimért, megmosott, lecsöpögtetett rizst.
  • A rizs másfélszeresének megfelelő mennyiségű vízzel főzzük puhára.

 

Hagyományos lencsefőzelék recept

lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék

Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1-2 babérlevél
  • 1 kk. mustár
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 2 dl tejföl

Lencsefőzelék elkészítése:

  • A lencsét többször mossuk meg és egy éjszakára áztassuk hideg vízben. Másnap a hagymát vágjuk apróra és az olajon pároljuk meg. Adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a lencsét. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a lencsét, sőt a víz kétujjnyival fölé érjen.
  • Tegyük bele a babérlevelet, a köményt, a zúzott fokhagymát és a sót. Nagyon lassú tűzön főzzük puhára. Fele időnél adjuk hozzá a mustárt, majd főzzük tovább. Ha megpuhult, egy merőkanálnyit vegyünk ki, pürésítsük majd öntsük vissza az alaphoz. Így nem lesz olyan sűrű, mint az iskolai menzákon.
  • Azonban, ha nagyon hígnak találnánk, habarással sűríthetjük. (1-2 evőkanál lisztet hideg vízzel csomómentesre keverjük el és szűrjük bele a főzelékbe). Ekkor már csak 1 percig forraljuk. Végül adjuk hozzá a tejfölt is.
  • A lencsét tálalhatjuk pörkölttel, virslivel, de önmagában is finom.
.