Mit süssünk az ünnepekre? - Öt egyszerű, sokáig elálló karácsonyi sütemény, amit a család szeretni fog
Karácsony
alon.hu
2023.12.09. 18:57
Kezdők is elkezdhetik, a siker garantált.
A hosszan tárolható aprósütemények sütésének akár már holnap nekiláthatunk, ugyanis nem attól kell félnünk, hogy nem állnak el; inkább attól, hogy nem marad belőlük az ünnepekre. Ez az öt, szinte már klasszikus sütemény, annyira egyszerű, hogy kezdők is nyugodtan belevághatnak, a siker szinte garantált.
Diós-vaníliás kifli vagy másnéven hókifli
Hókifli vagy diós-vaníliás kifli
Hozzávalók
25 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
20 dkg vaj/margarin
csipet só
A tetejére: 10 dkg porcukor és 3 cs. vaníliás cukor. Ha intenzívebb vaníliás ízt szeretnénk, a porcukrot ízesítsük vaníliarúd kikapart belsejével, majd ezzel hintsük meg, forgassunk meg a kisült kifliket.
Elkészítés
A lisztet keverjük össze a porcukorral. A diót daráljuk le, (nem kell túl simára) lehet egy kissé darabos is. Adjuk hozzá a porcukros liszthez. Mehet bele még egy csipet só, majd a kockára vágott hideg vaj.
Morzsoljuk el a hozzávalókat, azután gyúrjuk össze az egészet egy nagy tésztává.
Egy kis ideig hűvös helyen pihentessük. Sütőpapírral béleljünk ki két nagyobb tepsit. Csípjünk a tésztából kb. 20 g-os darabkákat és egyesével alakítsuk kifli formává és egymás mellé és mögé sorakoztassuk a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, majd süssük készre kb. 12-14 perc alatt. A tepsiben, de a ne a forró sütőben hagyjuk kihűlni. Ha langyosra hűltek a kiflik, forgassuk meg a vaníliás porcukorban.
A vajat, a cukrot és a tejszínt óvatosan főzzük össze. A masszát vízfürdőbe állítva hűtsük le és keverjük bele a lisztet, diót, narancshéjat.
Miután kihűlt, kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra diónyi halmokat rakjunk, melyeket egy vizes kanál hátuljával korongokká simítsunk.
Kb. 170-180 fokra előmelegített sütőben, addig süssük, míg megszilárdul, széle világosbarnára sül.
Amikor teljesen kihűltek, olvasztott csokival kenjük meg az alsó lapját.
1-1 mk. őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, fehér bors
citrom és narancs reszelt héja
1+1 tojás
100 g dió vagy mogyoró a díszítéshez
Elkészítés
1. A vaj/margarin, a cukrot és a mézet addig forrósítjuk, amíg a cukor fel nem olvad, majd vízfürdőben lehűtjük.
A lisztet, sütőporral, szódabikarbónával, az őrölt fűszerekkel, a reszelt citrom- és narancshéjjal összekeverjük.
Egy tojást eldolgozunk a mézes masszában, majd fakanállal a liszthez keverjük. (Most még ragad, de nem baj!)
Tetejét elsimítjuk, letakarjuk és 5-12 órára hideg helyre tesszük.
Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy sütőlapot. A tésztát liszttel meghintett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Változatos formákkal kiszúrjuk, tepsibe tesszük majd tojással mindegyik tetejét megkenjük és díszítjük. A leesett darabokat újraformázzuk, míg el nem fogy.
A sütőt 200 °C fokra melegítjük és 7-8 perc alatt készre sütjük. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Frissen kemény, néhány nap múlva megpuhul.
Jól záródó fémdobozban nagyon sokáig eltartható. Érdemes egyből dupla adagot készíteni.
Sokáig elálló egyszerű és gyors karácsonyi sütemények, amiket a család szeretni fog >>>