Mit süssünk az ünnepekre? - Öt egyszerű, sokáig elálló karácsonyi sütemény, amit a család szeretni fog

Karácsony

alon.hu

2023.12.09. 18:57

Kezdők is elkezdhetik, a siker garantált.

A hosszan tárolható aprósütemények sütésének akár már holnap nekiláthatunk, ugyanis nem attól kell félnünk, hogy nem állnak el; inkább attól, hogy nem marad belőlük az ünnepekre. Ez az öt, szinte már klasszikus sütemény, annyira egyszerű, hogy kezdők is nyugodtan belevághatnak, a siker szinte garantált.

Diós-vaníliás kifli vagy másnéven hókifli

Hókifli vagy diós-vaníliás kifli  ​
Hókifli vagy diós-vaníliás kifli  ​

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 20 dkg vaj/margarin
  • csipet só

A tetejére: 10 dkg porcukor és 3 cs. vaníliás cukor. Ha intenzívebb vaníliás ízt szeretnénk, a porcukrot ízesítsük vaníliarúd kikapart belsejével, majd ezzel hintsük meg, forgassunk meg a kisült kifliket.

Elkészítés

  • A lisztet keverjük össze a porcukorral. A diót daráljuk le, (nem kell túl simára) lehet egy kissé darabos is. Adjuk hozzá a porcukros liszthez. Mehet bele még egy csipet só, majd a kockára vágott hideg vaj.
  • Morzsoljuk el a hozzávalókat, azután gyúrjuk össze az egészet egy nagy tésztává.
  • Egy kis ideig hűvös helyen pihentessük. Sütőpapírral béleljünk ki két nagyobb tepsit. Csípjünk a tésztából kb. 20 g-os darabkákat és egyesével alakítsuk kifli formává és egymás mellé és mögé sorakoztassuk a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, majd süssük készre kb. 12-14 perc alatt. A tepsiben, de a ne a forró sütőben hagyjuk kihűlni. Ha langyosra hűltek a kiflik, forgassuk meg a vaníliás porcukorban.
  • Jól záródó fémdobozban tároljuk. Sokáig eláll.

 

Medvetalp más néven Moszkauer (Moszkvai sütemény)

Medvetalp más néven Moszkauer (Moszkvai sütemény)

Hozzávalók

  • 28 dkg vaj
  • 30 dkg porcukor
  • 60 dkg darált dió vagy mandula
  • 400 ml tejszín
  • 25 dkg apróra vágott kandírozott narancs/citromhéj
  •  8 dkg liszt
  •  2 tábla bevonócsoki

Elkészítés

  • A vajat, a cukrot és a tejszínt óvatosan főzzük össze. A masszát vízfürdőbe állítva hűtsük le és keverjük bele a lisztet, diót, narancshéjat.
  • Miután kihűlt, kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra diónyi halmokat rakjunk, melyeket egy vizes kanál hátuljával korongokká simítsunk.
  • Kb. 170-180 fokra előmelegített sütőben, addig süssük, míg megszilárdul, széle világosbarnára sül.
  • Amikor teljesen kihűltek, olvasztott csokival kenjük meg az alsó lapját.
  • Jól záródó fémdobozban tároljuk. Sokáig eláll.

 

Karácsonyi mézes figurák (Karácsonyi mézes süti, díszíthető mézeskalács)

Karácsonyi mézes figurák
Karácsonyi mézes figurák (Karácsonyi mézes süti, díszíthető mézeskalács)

Hozzávalók 70 darabhoz

  • 50 g vaj/margarin
  • 60 g cukor
  • 125 g méz
  • 250 g liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • 1-1 mk. őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, fehér bors
  • citrom és narancs reszelt héja
  • 1+1 tojás
  • 100 g dió vagy mogyoró a díszítéshez

Elkészítés

  •  1. A vaj/margarin, a cukrot és a mézet addig forrósítjuk, amíg a cukor fel nem olvad, majd vízfürdőben lehűtjük.
  • A lisztet, sütőporral, szódabikarbónával, az őrölt fűszerekkel, a reszelt citrom- és narancshéjjal összekeverjük.
  • Egy tojást eldolgozunk a mézes masszában, majd fakanállal a liszthez keverjük. (Most még ragad, de nem baj!)
  • Tetejét elsimítjuk, letakarjuk és 5-12 órára hideg helyre tesszük.
  • Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy sütőlapot. A tésztát liszttel meghintett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Változatos formákkal kiszúrjuk, tepsibe tesszük majd tojással mindegyik tetejét megkenjük és díszítjük. A leesett darabokat újraformázzuk, míg el nem fogy.
  • A sütőt 200 °C fokra melegítjük és 7-8 perc alatt készre sütjük. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
  • Frissen kemény, néhány nap múlva megpuhul.
  • Jól záródó fémdobozban nagyon sokáig eltartható. Érdemes egyből dupla adagot készíteni.

 Sokáig elálló egyszerű és gyors karácsonyi sütemények, amiket a család szeretni fog >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.