Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Elronthatatlan húsmentes fogások a szigorú böjti napokra
Nagypéntek
alon.hu
2024.03.28. 05:27
Gyors húsmentes receptek és ötletek nagypéntekre.
Nyakunkon a húsvét, de előtte böjti napok lesznek. Nagypénteken a legszigorúbb a böjt, ekkor tilos húst enni. Ehhez ajánlunk néhány húsmentes fogást.
Zellerkrémleves
Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Zellerkrémleves
1 nagyobb vagy 2 közepes zeller
1 közepes burgonya
1 db húsleveskocka
4 dl főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
3 ek. olaj
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt feketebors
zellerzöld
só
Elkészítés
A megtisztított zellert nagyjából 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A megpucolt burgonyát is kockázzuk fel.
A vöröshagymát tisztítsuk, majd vágjuk apróra.
A fokhagymát fokhagymaprésen nyomjuk át.
A vöröshagymát olajon picit dinszteljük meg, tegyük rá a zellerkockákat és kevergessük tovább.
A zúzott foghagymát adjuk hozzá.
Engedjük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az burgonyakockákat, a zeller zöldjét és a leveskockát, majd a forralástól számítva kb. 15 percig lassú tűzön főzzük.
Miután a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pépesítsük.
Az edényt tegyük vissza a tűzre, a levest ismét forraljuk fel. Adjuk hozzá a tejszínt is és még egyet forraljunk rajta.
Az elkészült levest, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.