Gyors húsmentes receptek és ötletek nagypéntekre.
Rakott karfiol
Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Rakott karfiol
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 tasak gyorsbulgur vagy gyorsrizs
- 4 dl tejföl
- 25 dkg sajt
- 2-3 dkg vaj
- 3 ek. morzsa
- tojás 2-3 db
- só, bors
- A karfiol és a bulgur/rizs főzővízébe ételízesítő és só
Elkészítés
- A karfiolt főzzük meg, a tasakos bulgurt/ ill. rizst szintén.
- Egy hőálló tálat vajjal kenjünk ki, szórjuk bele morzsát.
- Ha félig megpuhult a karfiol, (ne essenek szét a rózsák!) szűrjük le
- A tojásokat verjük fel, a sajtot reszeljük le.
- A tejfölt keverjük össze a tojással és reszelt sajttal és fűszerezzük sóval, borssal.
- Egy hőálló tálba tegyük bele a karfiolt a hézagokba a rizst.
- Öntsük rá a tejfölös-tojásos-sajtos szószt.
- Kicsit rázogassuk össze, hogy mindenhová kerüljön a szószból.
- 30-40 perc alatt süssük készre.
- A tetejére még mehet egy kis reszelt sajt.
Daramorzsa v. császármorzsa
Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Daramorzsa v. császármorzsa
Daramorzsa v. császármorzsa
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg búzadara
- 5 dl tej
- 4 tojás
- 1 citrom
- 5 dkg mazsola
- 15 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- porcukor a szóráshoz
- csipetnyi só
Elkészítés:
- A tojásokat válasszuk ketté. A citromot alaposan mossuk meg, a héját reszeljük le. A mazsolát mossuk meg.
- A vaj kétharmadát, a cukor felével, a vaníliás cukorral, a tojássárgával, csipet sóval keverjük habosra.
- Öntsük hozzá a tejet, keverjük bele a darát, a reszelt citromhéjat, és kb. fél óráig állni hagyjuk, hogy a dara kissé megdagadjon.
- A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a maradék cukrot, és verjük kemény habbá, majd keverjük lazán a grízes masszához.
- A sütőt 180 fokra melegítsük elő. A megmaradt vajat tepsiben forrósítjuk fel, öntsük bele a grízes masszát, és tegyük a sütőbe.
- Időnként megkeverve kb. 30 percig süssük.
- Amikor elkészült még forrón villával szagassuk szét, adjuk hozzá a mazsolát is.
- Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.