Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Elronthatatlan húsmentes fogások a szigorú böjti napokra

Nagypéntek

alon.hu

2024.03.28. 05:27

Gyors húsmentes receptek és ötletek nagypéntekre.

Rakott karfiol

Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Rakott karfiol
Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1 tasak gyorsbulgur vagy gyorsrizs
  • 4 dl tejföl
  • 25 dkg sajt
  • 2-3 dkg vaj
  • 3 ek. morzsa
  • tojás 2-3 db
  • só, bors
  • A karfiol és a bulgur/rizs főzővízébe ételízesítő és só

Elkészítés

  • A karfiolt főzzük meg, a tasakos bulgurt/ ill. rizst szintén.
  • Egy hőálló tálat vajjal kenjünk ki, szórjuk bele morzsát.
  • Ha félig megpuhult a karfiol, (ne essenek szét a rózsák!) szűrjük le
  • A tojásokat verjük fel, a sajtot reszeljük le.
  • A tejfölt keverjük össze a tojással és reszelt sajttal és fűszerezzük sóval, borssal.
  • Egy hőálló tálba tegyük bele a karfiolt a hézagokba a rizst.
  • Öntsük rá a tejfölös-tojásos-sajtos szószt.
  • Kicsit rázogassuk össze, hogy mindenhová kerüljön a szószból.
  • 30-40 perc alatt süssük készre.
  • A tetejére még mehet egy kis reszelt sajt.

 

Daramorzsa v. császármorzsa

Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Daramorzsa v. császármorzsa
Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Daramorzsa v. császármorzsa

​Daramorzsa v. császármorzsa

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg búzadara
  • 5 dl tej
  • 4 tojás
  • 1 citrom
  • 5 dkg mazsola
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • porcukor a szóráshoz
  • csipetnyi só

 

Elkészítés:

  • A tojásokat válasszuk ketté. A citromot alaposan mossuk meg, a héját reszeljük le. A mazsolát mossuk meg.
  • A vaj kétharmadát, a cukor felével, a vaníliás cukorral, a tojássárgával, csipet sóval keverjük habosra.
  • Öntsük hozzá a tejet, keverjük bele a darát, a reszelt citromhéjat, és kb. fél óráig állni hagyjuk, hogy a dara kissé megdagadjon.
  • A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a maradék cukrot, és verjük kemény habbá, majd keverjük lazán a grízes masszához.
  • A sütőt 180 fokra melegítsük elő. A megmaradt vajat tepsiben forrósítjuk fel, öntsük bele a grízes masszát, és tegyük a sütőbe.
  • Időnként megkeverve kb. 30 percig süssük.
  • Amikor elkészült még forrón villával szagassuk szét, adjuk hozzá a mazsolát is.
  • Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.
.