November 11., Márton nap - Itt egy ropogós libacomb recept e jeles napra

Márton nap

alon.hu

2024.11.08. 17:57

A libasült hozzávalóit még éppen beszerezheti a hétvégére.

November 11., Márton nap. Szombathely környékén különleges ünnep Márton nap, hiszen 316-ban a városban született a katolikus egyház egyik legnépszerűbb szentje: Szent Márton.

A jeles nap tiszteletére megosztjuk olvasóinkkal egy libaétel receptjét.

Ropogós libacomb fokhagymás laskagombával és pirított csuszatésztával

Hozzávalók (4 személy részére):

  • 4 db libacomb
  • 0,05 kg só
  • morzsolt majoránna
  • 4 ek. libazsír
  • 2 db babérlevél
  • 5-6 szem egész feketebors
  • 0,6 kg laskagomba
  • fél fej fokhagyma
  • őrölt bors
  • 0,4 kg csuszatészta
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl olívaolaj

Elkészítés:

  • A sütőt 180 fokra felmelegítjük, a csuszatésztát szárazon, mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül kb. 10 perc alatt barnára pirítjuk. Ezután a hőmérsékletet 140 fokra mérsékeljük.
  • A libacombokat megtisztítjuk, lemossuk. A húsos részét morzsolt majoránnával és sóval, a bőrös részét csak sóval fűszerezzük. Tepsibe helyezzük a combokat, a libazsírt, az egész feketeborsot és a babérleveleket, majd 2 dl vizet adunk hozzá. A sütőt beállítjuk 140 fokra és körülbelül másfél óráig sütjük a behelyezett combokat.
  • A laskagombát eközben hideg vízben többször átmossuk, szárának végét levágjuk. Lecsöpögtetjük, majd megszárítjuk.
  • Negyed órával a libacomb sütésének vége előtt felteszünk vizet forralni a pirított tésztának sóval és étolajjal. Ízlésünknek megfelelően puhára főzzük.
  • Közben az elkészült libacombokat további 180 fokon 10 percig pirítjuk.
  • Két serpenyőt helyezünk a tűzhelyre. Az egyikben 3 kanál felhevített olívaolajon aranybarnára pirítjuk a laskagombát. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, őrölt feketeborsot, majd sózzuk, és együtt pirítjuk a hozzávalókat még fél percig.
  • A másik serpenyőben 2 evőkanál libazsírt melegítünk és a leszűrt tésztát átforgatjuk benne. Ha indokolt, akkor még sózzuk.
  • A laskagombát és a csuszatésztát tányéron egymás mellé helyezzük, a libacombot közé tesszük, és petrezselyemmel díszítjük.

Itt másik libasült recept: 

 

.