November 11., Márton nap. Szombathely környékén különleges ünnep Márton nap, hiszen 316-ban a városban született a katolikus egyház egyik legnépszerűbb szentje: Szent Márton.
A jeles nap tiszteletére megosztjuk olvasóinkkal egy libaétel receptjét.
Ropogós libacomb fokhagymás laskagombával és pirított csuszatésztával
Hozzávalók (4 személy részére):
- 4 db libacomb
- 0,05 kg só
- morzsolt majoránna
- 4 ek. libazsír
- 2 db babérlevél
- 5-6 szem egész feketebors
- 0,6 kg laskagomba
- fél fej fokhagyma
- őrölt bors
- 0,4 kg csuszatészta
- 1 dl étolaj
- 1 dl olívaolaj
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra felmelegítjük, a csuszatésztát szárazon, mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül kb. 10 perc alatt barnára pirítjuk. Ezután a hőmérsékletet 140 fokra mérsékeljük.
- A libacombokat megtisztítjuk, lemossuk. A húsos részét morzsolt majoránnával és sóval, a bőrös részét csak sóval fűszerezzük. Tepsibe helyezzük a combokat, a libazsírt, az egész feketeborsot és a babérleveleket, majd 2 dl vizet adunk hozzá. A sütőt beállítjuk 140 fokra és körülbelül másfél óráig sütjük a behelyezett combokat.
- A laskagombát eközben hideg vízben többször átmossuk, szárának végét levágjuk. Lecsöpögtetjük, majd megszárítjuk.
- Negyed órával a libacomb sütésének vége előtt felteszünk vizet forralni a pirított tésztának sóval és étolajjal. Ízlésünknek megfelelően puhára főzzük.
- Közben az elkészült libacombokat további 180 fokon 10 percig pirítjuk.
- Két serpenyőt helyezünk a tűzhelyre. Az egyikben 3 kanál felhevített olívaolajon aranybarnára pirítjuk a laskagombát. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, őrölt feketeborsot, majd sózzuk, és együtt pirítjuk a hozzávalókat még fél percig.
- A másik serpenyőben 2 evőkanál libazsírt melegítünk és a leszűrt tésztát átforgatjuk benne. Ha indokolt, akkor még sózzuk.
- A laskagombát és a csuszatésztát tányéron egymás mellé helyezzük, a libacombot közé tesszük, és petrezselyemmel díszítjük.
Itt másik libasült recept: