Mit süssünk karácsonykor? - Itt van három tökéletes karácsonyi süti, ami sokáig eláll és lehetetlen elrontani
Advent
alon.hu
2024.12.13. 17:57
Még nem tudja, mit süssön karácsonykor? Itt van három ellenállhatatlanul finom süti az ünnepekre.
Közeleg a karácsony és komoly fejtörést okoz, mit süssön az ünnepekre? Egyszerű, de nagyszerű ellenállhatatlanul finom sütiket ajánlunk. Kezdők is nyugodtan belevághatnak. Elsőként következzék az igazi, csokikrémes, békebeli hatlapos, ami egyetelen ünnepi asztalról sem hiányozhat.
Hatlapos
A tészta hozzávalói
50 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
2 dl tej
2 dkg szalalkáli
8 dkg vaj
csipet só
A krém hozzávalói:
1 liter tej
20 dkg cukor
6 evőkanál liszt
5 dkg kakaópor
10 dkg vaj
1 vaníliás cukor
csipet só
Tetejére: porcukor
Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben
Elkészítés
A langyos tejben a szalalkálit keverjük el.
A lisztet a vajjal és a cukorral morzsoljuk el. Adjuk hozzá a tejes szalalkálit.
A tésztát gyúrjuk össze és osszuk szét 6 egyforma darabra.
Melegítsük elő a sütőt.
A kis cipókat ismét gyúrjuk át és az első cipót sodrófával téglalap alakúra nyújtsuk ki.
A sodrófa segítségével tegyük egy lisztezett tepsi hátoldalára és így süssük készre.
Vigyázzunk! Nagyon hamar kb. 8-10 perc alatt megsül. Ne legyen túlsütve, inkább fehér maradjon a tészta. Ha megsült csúsztassuk egy sima felületre (pl egy másik gáztepsi belsejébe, egy vágódeszkára vagy egy tiszta konyharuhára.)
Közben már kinyújtottuk a következő lapot, majd ezt is ugyanígy süssük. Ügyeljünk arra, hogy nyújtáskor egyformák legyenek a lapok, továbbá figyeljünk rá, nehogy megégjenek!
Így süssük meg mind a hat lapot. Amikor megsülnek, nagyon óvatosan egymásra is csúsztathatjuk a lapokat. Most még nagyon törékenyek.
Készítsük el a krémet!
A tej 3/4 részét a cukorral és a vaníliás cukorral forraljuk fel.
A lisztet a kakaóval és a megmaradt tejjel keverjük simára és öntsük a forrásban lévő tejhez. Folytonos keverés mellett főzzük sűrű krémmé.
Vegyük le a tűzről a krémet és keverjük bele a vajat.
Állítsuk össze a süteményt!
Vegyünk egy nagy vágódeszkát vagy gáztepsit. Tegyük bele az első süteménylapot és oszlassuk el rajta a csokis krém 1/6-od részét.
Ezt követően helyezzük rá a második lapot. Erre ismét csokis krém jön.
Folytassuk mindaddig, míg el nem fogynak a lapok és a krém.
Egy napig pihentessük, mert amikor elkészül, még egy kicsit kemény. Másnapra lesz igazán finom, ekkor már a tésztarétegek beisszák a csokikrémet.
A sütemény tetejét másnap szórjuk meg porcukorral.
Közeleg a karácsony, és fejtörést okoz, mit süssön az ünnepekre. Egyszerű, de nagyszerű sütiket ajánlunk. Kezdők is nyugodtan belevághatnak. >>>