Mit süssünk szilveszterre? - Szerencsét hozó szilveszteri falatok, amiért mindenki rajongani fog

Szilveszter

alon.hu

2024.12.30. 17:57

Két kiadós húsétel szilveszterre, amit akár a babonások is nyugodtan ehetnek.

A babona szerint, szilveszterkor sem szárnyast, sem halat és még vadat sem szabad enni, mert elviszi a szerencsénket. A csirke, pulyka elkaparhatja, a hal elúszhat, a vad pedig elszaladhat vele. Nos, ha hiszünk a babonákban és mindezt el szeretnénk kerülni, íme, itt van két különleges és nagyon finom húsos fogás szilveszterre.

Ha valami hagyományosra vágyik, akkor ezt ajánljuk.

Egészben sült karaj

Egészben sült karaj
Mit süssünk szilveszterre? - Egészben sült karaj
  • 1,5 kg csont nélküli sertéskaraj

Hozzávalók a hús pácolásához:

  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál egyéb zsiradék (ez lehet fűszervaj, sertészsír)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kanál majoranna
  • 1 fej fokhagyma
  • őrölt kömény
  • 2 evőkanál mustár
  • só, bors

Elkészítés:

1 nappal korábban:

  • A páchoz keverje össze a fűszereket. A fokhagymából csak két gerezdet nyomjon bele.
    Ezt követően egy éles kés hegyével pár helyen szurkálja meg a csont nélküli karajt, és ezekbe a zsebekbe szúrjon be egy-egy szelet fokhagymát.
  • Az elkészített páccal dörzsölje be a karajt, takarja le és tegye egy napra a hűtőbe.

Másnap:

  • Vegyen elő egy nagy kerámiasütőt. Kenje ki egy kis zsiradékkal az edény alját és a húst, a zsírosabb felével lefele, tegye bele. Öntsön alá egy kis hidegvizet.
  • Az edényt takarja le alufóliával és csúsztassa be a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges, 180 fokon süsse. Kb. háromnegyed óra elteltével az alufóliát vegye le és úgy süsse tovább. A következő fél óra múlva a húst fordítsa meg és a sütés végig időnként saját szaftjával locsolgassa. Kb. 1,5-2 óra alatt sül meg. (Sütőtől függ.) Ha egy hegyes kés könnyen áthatol a húson, akkor jó ill. ha már szép ropogósra sült.
  • Krumplipürét vagy zöldköretet készítsen hozzá.

     

Szilveszteri svéd húsgolyók burgonyapürével, áfonyamártással

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.