Mit süssünk szilveszterre? - Szerencsét hozó szilveszteri falatok, amiért mindenki rajongani fog

Szilveszter

alon.hu

2024.12.30. 17:57

Szilveszteri svéd húsgolyók burgonyapürével, áfonyamártással

Mit süssünk szilveszterre?
Mit süssünk szilveszterre? - Szilveszteri svéd húsgolyók

 

Hozzávalók a húsgolyóhoz:

  • 60 dkg darált marhahús – Készíthetjük fele-fele arányban sertés és marhahúsból, de marhahúsból az igazi.
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kk. kakukkfű
  • késhegynyi őrölt bors
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 ek tejföl
  • 1-2 ek olaj
  • 15 dkg vaj

Hozzávalók az áfonyamártáshoz:

  • 5-6 ek. áfonyadzsem
  • 2 dl száraz vörösbor
  • fél csomag aszalt vörös áfonya
  • 6 dkg áfonya
  • 2-4 ek. cukor
  • 1 ek. mustár
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 csipetnyi őrölt bors

Elkészítés:

  • A húst daráljuk le és tegyük egy tálba. Fűszerezzük sóval, borssal, finomra vágott hagymával, nyomjuk bele a fokhagymát, adjuk hozzá a borsot és a kakukkfüvet, az 1 ek. tejfölt és a morzsát. Ízesítsük mustárral, végül adjuk hozzá a tojást is. Tegyük be a hűtőbe kicsit pihentetni.
  • Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő. Kb. fél óra pihentetés után, olajos kézzel formázzunk kb. 3 cm-es húsgolyókat.
  • A formázott húsgolyókat, rendezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe. 140 fokon, kb. 15 percig süssük elő. Ezután vegyünk egy nagyobb serpenyőt. Kb. 4-5 evőkanálnyi vajat olvasszunk fel. Miután felolvadt és rendesen felmelegedett (felhabzott), tegyük bele a húsgolyókat és süssük aranybarnára őket.
  • Közben készítsük el burgonyapürét is:
  • A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk egyforma 2x2-es kockákra. Tegyük fel egy edénybe főni, annyi vízzel, hogy a burgonyákat éppen ellepje a víz. Ne felejtsük ki a főzővízből a sót! Kb. 12-15 perc alatt fő puhára. A vizet öntsük le róla. A burgonyákat még melegen törjük össze. Adjuk hozzá a vajat és óvatosan adagoljuk hozzá a meleg tejet. Habosra keverjük ki, úgy, hogy ne maradjon benne burgonyadarab. Ha szükséges, még sózzuk.

Az áfonyamártás elkészítése:

  • A vörösbort öntsük egy edénybe, reszeljük bele a narancs héját, facsarjuk bele a levét is. Adjuk hozzá a cukrot és a sót. Az aszalt áfonyát vágjuk nagyon apróra. Adjuk hozzá a narancsos vörösborhoz, majd a friss áfonyát is. Gyakran kevergetve, lassú tűzön forraljuk fel, amíg sűrű nem lesz. Végül adjuk hozzá az áfonyadzsemet és a frissen őrölt borsot is.
  • A húsgolyókat burgonyapürével, áfonyamártással tálaljuk.

Különleges alkalmakra kiváló vendégváró fogás.

Ha nincs szilveszter és újév, szárnyashúsból is kitűnő fogás.

 

.