Mit együnk nagypénteken? - Gyors, egyszerű, ugyanakkor egészséges receptek és ötletek nagypéntekre

Húsvét

alon.hu

2025.04.18. 04:37

A tipikus böjti, nagypénteki bableves és túrós vagy mákos tésztán túl, ajánlunk néhány ízletes, húsmentes finom fogást.

Nagypénteken a legszigorúbb a böjt. Csak háromszor szabad enni, jóllakni pedig csak egyszer. Ezen a napon tilos húst enni.

Az ilyenkor szokásos étel a hal, valamilyen tésztás, vagy zöldséges étel, ami lehet akár főzelék is.

Néhány példa, ötlet arra, hogy mi az, ami ilyenkor fogyasztható:

Levesek közül: Bableves, zöldségleves, krémlevesek, brokkoli, zeller, fokhagymakrémleves

Halféle: Rántott vagy grillezett hal

Húsmentes tészták: Túrós tészta, mákos tészta, spenótos tészta, paradicsomos tészta, juhtúrós gnocchi

Tojásos étel: tojásos nokedli

Zöldséges étel: Burgonyás pogácsa, burgonyaprósza, cukkinilepény, karfiollepény, rakott karfiol, rántott karfiol, rántott brokkoli, rántott cukkini

Íme, ajánlunk még néhány ízletes, húsmentes finom fogást: 

 

Örömteli zöldségleves

Tavaszi zöldségleves
Mit főzzünk nagypénteken? - Zöldségleves

Hozzávalók:

  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 karalábé
  • 10 dkg karfiol
  • fél zellergumó
  • 2 db kicsi burgonya
  • 1 cs. petrezselyemzöld, összevágva
  • 1 ágacska kakukkfű
  • 1 kisebb póréhagyma
  • Alaplé: 1,5 l erőleves (készülhet leveskockából is)
  • só (ízlés szerint)

Elkészítés

A felforralt alaplébe tegyük bele az egyforma darabokra vágott zöldségeket és a felaprított fűszereket.

A petrezselyemzöldből tegyünk félre a végére egy keveset. Főzzük mindaddig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Tálalás előtt petrezselyemzölddel díszítsük.

 

Fűszeres hal

Fűszeres halfilé
Fűszeres hal

Hozzávalók

  • 60 dkg filézett hal
  • 1 csokor kapor
  • 1 ek fűszerkeverék (kakukkfű, menta, citromfű)
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek. olaj
  • 2 dl joghurt

Elkészítés:

A halat tenyérnyi szelekre vágjuk, dörzsöljük be a fűszerkeverékkel. Citromlével locsoljuk meg, sózzuk és egy jól záródó edényben vagy dobozban 3-4 órára tegyük a hűtőszekrénybe.

Egy tűzálló tálat kenjünk ki olajjal. Helyezzük a halszeleteket egymás mellé a tűzálló tálba. Toljuk az előmelegített sütőbe és 10 percig pároljuk.

A joghurtban keverjük el a kaprot és kenjük a halakra, majd toljuk vissza a sütőbe és süssük készre.

Tálaljuk párolt zöldségekkel, burgonyapürével.

Palacsinta

Mit főzzünk nagypénteken - Palacsinta
Mit főzzünk nagypénteken? - Süssünk palacsintát

A tökéletes alap palacsinta receptje

Hozzávalók:

  •     20 dkg liszt
  •     2 tojás
  •     3 dl tej
  •     3 dl szódavíz
  •     csipet só
  •     2 ek étolaj

Elkészítés:

  • A felvert tojásokhoz adjuk hozzá a lisztet.
  • Apránként higítsuk tejjel és szódavízzel, csipet sóval ízesítsük, 2 ek. olajat keverjük még hozzá.
  • Forró, kicsit kiolajozott serpenyőbe, annyi tésztát öntsünk, hogy ne legyen túl vastag a palacsinta, majd mindkét oldalát süssük meg.
  • Ízlés szerint töltsük lekvárral, ízesített túróval, kakóval vagy pudinggal.
.