A tipikus böjti, nagypénteki bableves és túrós vagy mákos tésztán túl, ajánlunk néhány ízletes, húsmentes finom fogást.
Nagypénteken a legszigorúbb a böjt. Csak háromszor szabad enni, jóllakni pedig csak egyszer. Ezen a napon tilos húst enni.
Az ilyenkor szokásos étel a hal, valamilyen tésztás, vagy zöldséges étel, ami lehet akár főzelék is.
Néhány példa, ötlet arra, hogy mi az, ami ilyenkor fogyasztható:
Levesek közül: Bableves, zöldségleves, krémlevesek, brokkoli, zeller, fokhagymakrémleves
Halféle: Rántott vagy grillezett hal
Húsmentes tészták: Túrós tészta, mákos tészta, spenótos tészta, paradicsomos tészta, juhtúrós gnocchi
Tojásos étel: tojásos nokedli
Zöldséges étel: Burgonyás pogácsa, burgonyaprósza, cukkinilepény, karfiollepény, rakott karfiol, rántott karfiol, rántott brokkoli, rántott cukkini
Íme, ajánlunk még néhány ízletes, húsmentes finom fogást:
Hozzávalók:
Elkészítés
A felforralt alaplébe tegyük bele az egyforma darabokra vágott zöldségeket és a felaprított fűszereket.
A petrezselyemzöldből tegyünk félre a végére egy keveset. Főzzük mindaddig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Tálalás előtt petrezselyemzölddel díszítsük.
Hozzávalók
Elkészítés:
A halat tenyérnyi szelekre vágjuk, dörzsöljük be a fűszerkeverékkel. Citromlével locsoljuk meg, sózzuk és egy jól záródó edényben vagy dobozban 3-4 órára tegyük a hűtőszekrénybe.
Egy tűzálló tálat kenjünk ki olajjal. Helyezzük a halszeleteket egymás mellé a tűzálló tálba. Toljuk az előmelegített sütőbe és 10 percig pároljuk.
A joghurtban keverjük el a kaprot és kenjük a halakra, majd toljuk vissza a sütőbe és süssük készre.
Tálaljuk párolt zöldségekkel, burgonyapürével.
A tökéletes alap palacsinta receptje
Hozzávalók:
Elkészítés: