Mit főzzünk nagypénteken? Gyors húsmentes receptek és ötletek nagypéntekre
Húsvét
alon.hu
2021.04.01. 12:57
Nagypénteken a legszigorúbb a böjt. Egytálételek ajánlunk a húsmentes napra.
Az egész keresztény világban nagypéntek a gyász napja. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. Ekkor a legszigorúbb a böjt: csak háromszor szabad enni, jóllakni is csak egyszer szabad továbbá ezen a napon tilos húst enni.
Az ilyenkor szokásos étrend az ecetes-hagymás hal, a rántott leves, valamilyen húsmentes tészta vagy tojásos, tejes étel. A tipikus böjti, nagypénteki bableves és túrós vagy mákos tésztán túl, ajánlunk néhány ízletes, húsmentes finom fogást:
brokkolikrémlevest, rakott karfiolt, sajtos cukkini lepényt, amerikai sajtos tésztát és juhtúrós gnocchit továbbá ezek receptjeit meg is osztjuk önökkel.
Brokkolikrémleves
Brokkolikrémleves
A brokkolikrémleves hozzávalói:
1 fej brokkoli
2 dl tejszín
2 dl tej
4-5 dkg vaj
só, bors, szerecsendió
3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál liszt
A találaláshoz sajt vagy levesgyöngy
Elkészítés:
A brokkolit rózsákra szedve, sós vízben főzzük meg.
A krémleves alapját készítsük el. A tűzhelyen olvasszuk fel a vajat. Tegyük bele a lisztet és kevergetve pirítsuk meg egy kicsit.
Mehet bele a só, bors és a szerecsendió és a fokhagyma. Tegyük félre.
A brokkolit szűrjük le, majd botmixerrel pépesítsük. A főzővízéből is mehet hozzá.
A krémleves alapjához öntsük hozzá.
Lassú tűzön, néhány percig forraljuk össze. Végül öntsük hozzá a tejszínt is.
Sajttal vagy levesgyönggyel tálaljuk
>>> Húsmentes fogások nagypéntekre: rakott karfiol, sajtos cukkini lepény, amerikai sajtos tészta és juhtúrós gnocchi.