Mit főzzünk nagypénteken? Gyors húsmentes receptek és ötletek nagypéntekre

Húsvét

alon.hu

2021.04.01. 12:57

Nagypénteken a legszigorúbb a böjt. Egytálételek ajánlunk a húsmentes napra.

Az egész keresztény világban nagypéntek a gyász napja. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. Ekkor a legszigorúbb a böjt: csak háromszor szabad enni, jóllakni is csak egyszer szabad továbbá ezen a napon tilos húst enni.

Az ilyenkor szokásos étrend az ecetes-hagymás hal, a rántott leves, valamilyen húsmentes tészta vagy tojásos, tejes étel. A tipikus böjti, nagypénteki bableves és túrós vagy mákos tésztán túl, ajánlunk néhány ízletes, húsmentes finom fogást: 

brokkolikrémlevest, rakott karfiolt, sajtos cukkini lepényt, amerikai sajtos tésztát és juhtúrós gnocchit továbbá ezek receptjeit meg is osztjuk önökkel.

Brokkolikrémleves

brokkolikrémleves
Brokkolikrémleves

A brokkolikrémleves hozzávalói:

  • 1 fej brokkoli
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 4-5 dkg vaj
  • só, bors, szerecsendió
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál liszt
  • A találaláshoz sajt vagy levesgyöngy

Elkészítés:

  • A brokkolit rózsákra szedve, sós vízben főzzük meg.
  • A krémleves alapját készítsük el. A tűzhelyen olvasszuk fel a vajat. Tegyük bele a lisztet és kevergetve pirítsuk meg egy kicsit.
  • Mehet bele a só, bors és a szerecsendió és a fokhagyma. Tegyük félre.
  • A brokkolit szűrjük le, majd botmixerrel pépesítsük. A főzővízéből is mehet hozzá.
  • A krémleves alapjához öntsük hozzá.
  • Lassú tűzön, néhány percig forraljuk össze. Végül öntsük hozzá a tejszínt is.
  • Sajttal vagy levesgyönggyel tálaljuk

  >>>  Húsmentes fogások nagypéntekre: rakott karfiol, sajtos cukkini lepény, amerikai sajtos tészta és juhtúrós gnocchi.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.