Az iráni nagykövet reagálása a szombathelyi LMP sajtóközleményére

2011.11.04. 13:59

Seyed Agha Banihashemi Saeed sajnálja, hogy az LMP szombathelyi csoportja téves következtetésre jutott.

Seyed Agha Banihashemi Saeed

Ahogy arra olvasóink talán emlékeznek, a közelmúltban Szombathelyen járt Seyed Agha Banihashemi Saeed, Irán magyarországi nagykövete.

 Lapunk a nagykövet látogatásáról két írásban is beszámolt. Megemlítettük, hogy a diplomata jelen volt a Kámoni Arborétum új látogatóközpontjának avatásán, illetve közzétettük a szombathelyi városháza sajtóközleményét, amely összefoglalta a látogatást.
 
Seyed Agha Banihashemi Saeed
Seyed Agha Banihashemi Saeed
 
Néhány nappal a látogatás után az LMP helyi csoportja „Mit akar a szombathelyi Fidesz Irántól?” címmel sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünknek, melyre több olvasói reagálás is érkezett- (Ezek közül néhányat töröltünk, mert nem felelt meg a moderációs elveinknek.)
 
Seyed Agha Banihashemi Saeed a közelmúltban felvette velünk a kapcsolatot, és megkért bennünket, publikáljuk az alábbi rövid írását, melynek mi örömmel teszünk eleget.
 
Tisztelt Szerkesztőség!
 
Minthogy az Önök internetes kiadásában a szombathelyi látogatásommal kapcsolatosan írt LMP-cikkben Irán is említve volt, engedjék meg, hogy egy rövid választ írjak a 2011. október 31-i „LMP: Mit akar a szombathelyi Fidesz Irántól” c. írásra reagálva.
 
Az Iszlám Forradalom szabadságot hozott az iráni népnek harminckét évvel ezelőtt. Azóta az oktatás, a kereskedelem, a vallás (zsidó, keresztény, zoroaszter stb.) szabad dolgok lettek Iránban, a vallási kisebbségeknek nemcsak külön vallásgyakorló és imahelyeik vannak, de mindegyiküknek van saját képviselője is az iráni parlamentben, bár ez a szavazatok százalékos aránya alapján nem illetné meg őket.
 
Nagyon sajnáljuk, hogy az esetlegesen téves információ, vagy hiányos ismeret következményeként az LMP szombathelyi csoportja olyan következtetésre jutott és azt írta le a helyi médiában Iránról, hogy: „... (a polgármester) ... megállapodásra készül egy olyan országgal, ahol nincs szabad gazdaság, oktatás és kultúra.”
 
Az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetsége készen áll arra, hogy egy személyes találkozón, szemtől-szemben válaszoljon az LMP tagjainak, vagy bárki más érdeklődő kérdéseire az élet bármely területéről a jelenlegi Iránban. 
 
Az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetségének ajtaja nyitva áll a Magyarországgal való mindenfajta kereskedelmi, tudományos és kulturális együttműködés előtt, és szerencsére a magyar emberek többsége érdeklődik is az Iránnal való kapcsolatok fejlesztése iránt. Mindemellett meg tudjuk érteni, hogy vannak olyan emberek is, akiknek másfajta elképzeléseik vannak.
 
 Seyed Agha Banihashemi Saeed
az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövete  

 

.