Hirdetés

Az LMP Szombathelyi Csoportja a leépülő szombathelyi tömegközlekedésről

2012.03.01. 15:47

Hirdetés

Az LMP Szombathelyi Csoportja csütörtökön az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünknek:

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Leépülő közösségi közlekedés közösségi egyeztetés nélkül

Március 1-én lép életbe az a szombathelyi közgyűlés által elfogadott buszmenetrend, amely minden korábbinál nagyobb mértékben csökkenti a helyi közösségi közlekedés színvonalát. Miközben a döntés meghozatalakor a Fideszes városvezetés még további egyeztetésről és módosítási lehetőségről beszélt, mára világossá vált, hogy nem hajlandók a párbeszédre és a változtatásokra.

A januári közgyűlésen a Fideszes többség döntött a közösségi közlekedés 15%-os leépítéséről. A döntéssel kapcsolatban gazdasági okokra hivatkoztak, ugyanakkor a szolgáltatást végző Vasi Volán Zrt. munkatársai szerint közel sem biztos, hogy a járatok ritkítása megtakarítást hozhat a város számára.

A döntés azért is fájó, mert minden közlekedésszakmai vélemény szerint a közösségi közlekedést kellene előnyben részesíteni az autós közlekedéssel szemben. A buszmenetrend brutális módosításával azonban sokak számára nehézségeket okoz ezen túl még a városon belüli közlekedés is. Plasztikus példa erre annak a szentkirályi városrészben élő középiskolásnak az esete, aki az Oladi lakótelepen található iskolába tanul. Neki az új menetrend módosítás miatt az iskolába való eljutás többszörös átszállással és az első óráról való öt perces késéssel oldható csak meg, amiért akár minden nap igazolatlan hiányzást is kaphat.

A városvezetés a januári javaslat elfogadásakor még azt ígérte, hogy minden választókerületben lakossági fórumokat fognak tartani, ahol a lakóknak lehetőségük lesz észrevételeket tenni, amit figyelembe vesznek. Így lehetőség lett volna arra, hogy a járatritkítás a helyi közösségek igényeihez igazodjon. Mára azonban világosság vált, hogy az egyeztetés belengetése üres frázis volt csupán, a javaslatot elfogadó jobboldali képviselők pedig nem kívánnak a felháborodott lakók elé kiállni, őket személyesen is tájékoztatni.

Szombathely, 2012. március 1.

LMP Szombathelyi Csoportja