Az MSZP a szakértői bizottságról – Szakács Dávid reagál

2010.08.17. 20:18

Nemény András szocialista frakcióvezető szerint a polgármesteri keretből történő kifizetéseket vizsgáló bizottság nem végzett, és nem is akart érdemi munkát végezni. Szakács Dávid viszont azt mondja, ő magánemberként is feljelentene.

 
Nemény András, a szombathelyi közgyűlés szocialista frakcióvezetője tartott kedden sajtótájékoztatót egy, a legutóbbi közgyűlésen is szereplő témában: miért is szüntette meg a közgyűlés a polgármesteri szakértői eseti bizottságot?
 
Nemény András, a bizottság szocialista tagjaként, az MSZP pártirodán indokolta a közgyűlés döntését a sajtónak. A képviselőtestület azért szüntette meg a bizottságot, mert az érdemi munkát nem végzett.
 
Álláspontjuk szerint tényleges munkát nem is akart végezni, mert ha akart volna, legalább el tudta volna kezdeni a módszertan alapján feldolgozni azokat a dokumentumokat, amelyeket a polgármester felrakott az internetre, hogy a széles nyilvánosság is lássa, milyen munkát végeztek a szakértők.
 
Ugyanakkor viszont a bizottság elnöke, Szakács Dávid feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt.
 
A közgyűlés elhatárolódik a bizottságától
 
A szakértőkről megtudtuk, hogy néhányuk perelni tervezi a várost, jó hírnév megsértéséért. Nemény azért is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nem a bizottság tette a feljelentést, hanem a bizottság tagjai magánemberként jártak el, mert a közgyűlés nem tud ilyen pereket felvállalni.
 
Nemény elmondta még, hogy kétszer csak az ő részvételével tudta a jobboldali többségű bizottság a határozatképességet biztosítani, holott az elnök olyan napokra tette az ülést, amikor neki a parlamentbe kellett lennie. Amikor egy parlamenti szavazás miatt nem tudott részt venni a grémium ülésén, akkor döntött a bizottság arról, hogy a rendőrségre bízza az ügyet.
 
A frakcióvezető szerint nem tehetett volna feljelentést a bizottság, mert nem erre szólt a felhatalmazása, a közgyűlésnek kellett volna egy ilyen döntést hozni. Ezt a polgármester tudatta az ügyben vizsgálódó zalai rendőr-főkapitánysággal, azzal, hogy kérdezze meg a feljelentőt magánemberként is fenntartja-e a feljelentést.
 
Nemény nem nézte meg
 
A képviselő kifogásolja azt is, hogy úgy tett feljelentést a bizottság elnöke hűtlen kezelés miatt, hogy a bizottság nem is vizsgálta az anyagokat. Arra a kérdésre, hogy minden anyag fent van-e, és erről miért nem nyilatkozott a polgármester, azt válaszolta, hogy azért nem tett teljességi nyilatkozatot Ipkovich György, mert várt az osztályvezetők nyilatkozatára az ügyben.
 
Elmondta még a szocialista képviselő, egyértelmű számára, hogy itt csak arra ment ki a dolog, hogy a bizottság feljelentést tegyen, és ezt használja a politikai kampány során. Azt viszont nem tudja, hogy megkezdte-e már a rendőrség a vizsgálatot – közölte újságírói felvetésre.
 
Arra a kérdésre, hogy végül is miért nem adta ki a polgármester a közérdekű adatot, amikor erre az adatvédelmi törvény 15 napon belül kötelezi, azt válaszolta, hogy a polgármester nem így értelmezte a jogszabályt.
 
Hozzátette, hogy a parlamentben már kész van a Fidesz javaslata arra nézve, hogy hogyan lehet a nyilvánosságot megfosztani a közérdekű adatokhoz való hozzáféréstől.
 
Szakács magánemberként is megtenné
 
Szakács Dávid viszont megerősítette a hírt, hogy történtek már nyomozati cselekmények az ügyben. Annál is inkább meg tudta ezt tenni, mert őt éppen ma hallgatta ki tanúként a Zala Megyei Rendőr-Főkapitányság. Tudomása szerint pénteken a polgármesteri hivatalból a nyomozók iratokat vittek el, és továbbiakat kértek be.
 
Ipkovich György rendőrséghez címzett leveléről nem tud, őt nem kérte a rendőrség, hogy erősítse meg magánszemélyként is a feljelentést. Viszont azzal kapcsolatban, hogy milyen minőségében tette a feljelentést, elmondta az Alonnak, hogy bizottsági határozatra, bizottsági elnökként tette, de magánszemélyként is bármikor megtenné.
 
Egyrészt azért nem adta ki a feljelentést Nemény Andrásnak, mert annak szövegét a bizottság nem tárgyalta, a szövegről nem hozott határozatot, másrészt az esetleges nyomozást (ami azóta már folyik is), hátráltathatja a feljelentés tartalmának nyilvánosságra hozása: a rendőrség dolga eldönteni, hogy az eljárásba bevont személyekkel mit közöl a feljelentés tartalmából – közölte Szakács Dávid.
 
Hiányos adatok
 
Kérdésünkre, hogy miért nem kezdte meg a vizsgálatot az internetre folyamatosan felkerült dokumentumok alapján a bizottság, azt a választ kaptuk, hogy úgy szerették volna megkezdeni a vizsgálódást, hogy minden adat a rendelkezésükre áll, másrészt az internetes anyagok hitelességével is gond volt, például sok esetben nem látszik az iktatás ténye, dátuma, ami pedig nélkülözhetetlen adat a szerződések, teljesítések megítélése szabályosságának szempontjából.
 
Azt is megkérdeztük – Nemény András észrevétele alapján –, ha érdemi vizsgálatot nem tudott folytatni a bizottság, mire alapozta a feljelentését az elnök. Szakács elmondta, ő megnézte az internetre felkerült dokumentumokat: - Ha nem találtam volna többet is aggályosnak, nem vettem volna a bátorságot, hogy hűtlen kezelés miatt feljelentést tegyek - közölte.
 
Szeptemberben ráért volna
 
A már a közgyűlésen is elhangzott bírálatot (mely szerint a bizottság nem végzett munkát) visszautasította, mondván: háromszor ülésezett a bizottság, öt határozatot hozott, és ő elnökként több levelet is írt a polgármesternek, amelyben kérte az adatokat. Erről a közgyűlés előtt is beszámolt. Azt is visszautasítja, hogy politikai cirkusznak minősítették a bizottság munkáját. Azért is, mert a rendőrség a feljelentés után alapos gyanúval kezdte meg a nyomozást mind a hűtlen kezelés, mind a közérdekű adatokkal való visszaélés ügyében.
 
 Szakács Dávid érdekesnek találta volna, ha a közgyűlés nem szünteti meg most a bizottságot, hiszen annak megbízása szeptemberben járt volna le, akkor kellett volna jelentést tennie az ad hoc bizottságnak a képviselőtestület előtt.

 

.