Az aranyér kezelésének lehetőségei

alon.hu

2016.01.12. 08:52

Kezelés nélkül a betegség hosszú fennállása alatt a panaszok egyre fokozódnak.

Az aranyeret civilizációs ártalomnak tekinthetjük, kialakulása összefügg az álló-ülő életmóddal, a helytelen táplálkozással, a túlsúllyal, higiénés problémákkal, de a szüléssel, és a rendszeres székrekedéssel is. 

Az aranyér önmagában nem betegség: fontos része a végbél záró mechanizmusának. Betegséggé akkor válik, ha a csomó megnagyobbodik, a nyálkahártya megnyúlik, panaszok jelentkeznek.

Kezelés nélkül a betegség hosszú fennállása alatt a panaszok egyre fokozódnak, súlyosbodnak, az aranyeresség egyre előrehaladottabb stádiumba jut.

Súlyosság szempontjából négy stádiumot különböztetünk meg. Műtét általában az előrehaladottabb III. de még inkább a IV. fokú aranyeresség esetén szükséges.

A tápcsatorna utolsó szakasza a végbél, mely körülbelül 15 cm hosszúságú bélszakaszt jelent. Felszínét nyálkahártya borítja, mely nyákot termel a széklet továbbításának megkönnyítése érdekében. A nyálkahártya alatti kötőszövetben bőséges érhálózat fut. Van egy felszínes és egy mélyebb vénás hálózata. Azt mondják, ha a mélyebb vénás hálózatban alakul ki az értágulat az a belső aranyér, ha a felszínes  érszakasz tágul ki az a külső aranyér, melyet az előzővel ellentétben  bőr fed.

A végbél feladata a széklet tárolása, és a külvilágba való juttatása. A széklet az emberi test számára emészthetetlen salakanyagokat, és baktériumokat tartalmaz. A calcium fluoratum elsődleges szerepe a szervezetben a kötőszövetek rugalmasságának biztosítása.
Hiánya esetén a rostok elernyednek, ez aranyeres panaszok kialakulásához vezethet. A Schüssler Nr.1 sóját kúraszerűen 3 hónapon át használva jelentős javulás érhető el.

Calcium fluoratum D12

A széklet továbbításában két záróizom  vesz részt. A belső vegetatív szabályozás alatt áll, a külső viszont akaratlagosan befolyásolható.  Maga a székletürítés egy magasan szervezett mechanizmus.

A székelés ritmusa egyéni.

A végbél vénáinak kitágulását nevezzük aranyérnek. A pontos okát nem tudni, de számos tényező játszik szerepet a kialakulásában (elhízás, székrekedés, nehéz fizikai munka, elhanyagolt testi higiénia, terhesség). Amikor a vénás vérnyomás és a vénafal ellenállása közötti egyensúly megbomlik, ebből a helyzetből indul a mechanikus elváltozás. Az orvosi szaknyelv megkülönböztet külső és belső aranyeret, de  ezek mindegyike a végbélnyíláson belül található. A köztudatban viszont a megkülönböztetés a végbélnyíláshoz való elhelyezkedésükhöz kötődött. Ez amiatt van, mert igen gyakori, hogy a tágult bőrrel fedett ér "előesik", és  kicsúszik a végbélnyíláson.  A tág erekben  lassul a vérkeringés, az ereket borító nyálkahártya illetve bőr is kitágul.

Aranyér kenőcs Silamed

A tünetek a végbélnyílás környékére lokalizálódnak. A kellemetlenségtől, a viszketésen át az erős fájdalomig bármit érezhet a beteg. Ijesztő, ha a WC papíron vérzés nyomait, vagy a széklet felületén vért fedezi fel valaki. Gyakori tünet a végbéltáji elődomborodás.

Belső aranyérnél gyakran előfordul, hogy a székleléskor (erőlködésre) erősebb hasprés használatakor az aranyér kicsúszik a végbélnyíláson át. Később már hasprés nélkül is ez a "menetrend". Ha nem húzódik vissza magától, bekrémezett kézzel óvatosan  visszatolható, mert ha a végbélzáróizom  elszorítja, annyira lelassul a keringése, hogy elindul a szövetelhalás, felszaporodnak benne a baktériumok, és elindul a trombus képződés folyamata.

Mindez nem veszélytelen dolog, ugyanakkor ráadásul rendkívül fájdalmas is. Ezt nevezik kizáródott aranyérnek. A vérzés lehet más betegség kísérő tünete is, leginkább a végbéldaganaté, ami korán felismerve és kezelve nem alakul végbélrákká!

Az aranyér kezelésének lehetőségei

Nyilvánvaló hogy a székletürítés utáni tisztálkodásnak nagyon nagy jelentősége van. A baktériumok jelenléte nem előnyös a duzzadt csomók felületén, ugyanakkor a kitüremkedést csupán WC papírral lehetetlen tisztán tartani. Arról nem beszélve, hogy a dörzsölés nem kedvez az aranyeret borító nyálkahártyának, illetve bőrnek.

Ülőfürdő

Nagyon hatásos, ha testhőmérsékletű kamillás ülőfürdőt veszünk, majd 5 percenként pár fokkal megemeljük a fürdő hőmérsékletét, addig, míg 40 fokos nem lesz. Ez a végbélzáróizmot elernyeszti, ugyanakkor a gyógynövények gyulladás, fájdalomcsillapító és viszketéscsillapító hatásúak. Az ülőfürdő, vagy egyszerűen csak szappanos tisztálkodás után alapos szárításra van szükség.

A kamillavirágos, cickafarkos ülőfürdőt házilag is elkészítheti, 10 liter vízhez 50 gramm kamillavirágzatra van szükség.

Cickafarkfű

Mindössze 10 perc a testhőmérsékletnél kissé hűvösebb vízben, és a külső nemi szervek, valamint a végbélnyílás egyes gyulladásai enyhülnek, a panaszok mérséklődnek.

Krémek, kúpok, tabletták

A súrlódás elkerülése végett célszerű krémezni. Ezek a krémek gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, viszketéscsillapító, és érösszehúzó hatásúak. Forgalomban vannak érzéstelenítő hatással  rendelkező készítmények is.    

A belső aranyerekre végbélkúp használatos.

Kúpok

                         Reparon kúp                                                 Sperti kúp

Érfalerősítő tabletták

                            Detralex tabletta                                              Dio-PP tabletta

Végbélkenőcsök

     Doxiproct OM kenőcs       Rectanal Aid végbélápoló krém     Motherlove aranyérápoló krém

A szakorvos tapintással, és eszközös vizsgálattal vizsgálja meg a végbelet. 

Helyi érzéstelenítésben végzett rövid beavatkozással véglegesen meg tudja oldani a problémát. Ilyenkor egy - speciálisan ezt a célt szolgáló - anyag befecskendezésével, egy kis gumigyűrű felhelyezésével, fagyasztásos vagy lézeres módszerrel elzárja a kórosan kitágult érszakaszt. A bőr alatt létrejött vérrögöt is el lehet így távolítani. A végbélnyíláson kívülre tartósan előesett, gyulladt, fájdalmas aranyeres csomót műtéti úton kell eltávolítani. Idejében elvégzett szakszerű vizsgálattal és kezeléssel a műtéti beavatkozást igénylő állapot kialakulása általában megelőzhető.  

Megelőzés

Egészséges életmód mellett az aranyér előfordulásának gyakorisága minimális. Kivétel a nőknél a terhesség ideje, amikor is minden óvintézkedés ellenére átmenetileg az állapot velejárójának is tekinthető a terhességi aranyér. Az étkezési szokások megváltoztatásával a székrekedés (mint állapotfenntartó, és súlyosbító tényező) orvosolható.

Legyen megfelelő mennyiségű rost az étrendben (nyers zöldség és gyümölcs). Fontos megjegyezni, hogy az átállás fokozatos legyen, mert a hirtelen nagy mennyiségű rost, kellemetlen felfúvódásos tüneteket okoz.

Primbiotic gél

A napi folyadékfogyasztás legalább napi 2 litert jelentsen. Nehéz lágy állományú, nagy víztartalmú  székletet biztosítani, ha nem iszunk elég folyadékot! Soha ne nyomjuk el a székelési ingerünket. Odafigyelve kialakítható egy egyéni székelési szokás. Ne feledjük a székelés az egyik legfontosabb salaktalanító mechanizmusa a szervezetnek. 

A testmozgással a bélmozgásunk is javul, a közérzetünkről nem is beszélve.

Nagyon fontos tudni, hogy számos más betegség is okozhat hasonló panaszokat, amelyeknek velejárója lehet az aranyérbetegség.

Újdonság!

Hemomed: hideghatást közvetítő (krioterápiás) eszköz aranyér, nyálkahártya berepedés (hasadék, anális fissura) fájdalmatlan kezelésére, műtét és vegyszerek nélkül. A Hemomed az első otthonában használható, mellékhatásoktól mentes aranyér kezelésére fejlesztett termék.

Hemomed kezelő eszköz aranyérre 1x

A hideghatást közvetítő eszköz  (más néven „kriogén aplikátor”) azonnal és helyes használat esetén tartós eredménnyel szolgálja gyógyulását. A Hemomed kialakításánál bizonyos anatómiai szempontokat is figyelembe vettek, így külső és belső aranyér kezelésére is alkalmas.

(Címlapfotó: novilag.hu)

.