Hirdetés

Gyors receptek a nyári szünidőre

Gyors receptek a nyári szünidőre

Receptötletek

2018.05.26. 16:48

Gyors egyszerű ételek a nyárra.

Hirdetés

Nyáron mindenki a lehető legtöbb kellemes idő és tevékenység eltöltésével szeretné élvezni a jó időt. Azonban étkezni ilyenkor is kell, főzőcskézésre viszont nem szeretnénk sok időt áldozni, pláne a rekkenő hőségben. A macerás, több órát is igénybe vevő ételeket, ételsorokat jobb ilyenkor mellőzni. Ezért a legjobb gyors, egyszerű receptek és könnyű, az emésztőrendszert nem megterhelő, frissítő ételek után nézni. Természetesen minden harapnivaló igényel némi előkészítést, de nem mindegy, mennyit állunk utána a tűzhely mellett, míg elkészül.

Változatos zöldségek

Az ezerféle módon variálható salátákat nyáron a legkönnyebb elkészíteni, hiszen a piacon vagy a kertben adott hozzájuk minden friss hozzávaló. Ezek a saláták akkor a legjobbak igazán, ha minél többféle zöldséget, színt tartalmaznak. Nagyszerű, hűsítő étkek önmagukban is egy szelet pirítóssal, de húsok mellé, vagy tésztával vegyítve is kitűnőek. Egy gyors, zöldséges szószos pennével, vagy egy fűszeres joghurttal nyakon öntött vegyes salátával, esetleg egy maradék húsdarabokkal gazdagított, egytálas salátával könnyű, vitamindús, gusztusos, gyors ételhez juthatunk. Grillezett húsok mellé is éppúgy kiválóak – például egy finom görögsaláta –, sőt, magukat a zöldségeket is grillezhetjük, vagy akár ránthatjuk is, például a tököt, cukkinit. További, nyers zöldséges és hidegételes változatként ízletes zöldségkrémeket, mártogatósokat is készíthetünk. S ha már zöldségek, akkor tipikus nyári sláger a lecsó, melyet kolbász vagy virsli karikákkal, és tésztával vagy rizzsel is felturbózhatunk.

A zöldségek nem csak színükben gazdagok, hanem épp olyan változatosan felhasználható táplálékok is. Így, ha kicsit kiadósabb ételre vágyunk, készíthetünk például spenótos sajtos nokedlit, mikor is a tésztába kerül bele a pürésített növény némi fokhagyma kíséretében, ami ettől szép zöld színt és aromát kap. Majd a kifőtt nokedlire tejszínes-fűszeres sajtszósz kerül tálaláskor, amit egy kis baconnal is meg lehet bolondítani. De a sajtos cukkinigolyó sem lesz kevésbé kedvelt, ami igen egyszerű és gyors étel.

Gyümölcsidény

A zöldségek mellett a nyár másik favoritjáról, a finom gyümölcsökről sem feledkezhetünk meg, s nincs is ilyenkor jobb egy könnyű, hűsítő gyümölcslevesnél. A vegyes gyümölcsleves sokak kedvence. Cseresznye, meggy, barack, körte, alma – ki mit szeret ebben a levesben, ami tovább gazdagítható akár befőttekkel is, hogy még változatosabb legyen –, egy kis fahéj, szegfűszeg és citromlé, s tejföl vagy tejszín. Ki tudna ellenállni ennek az aromás ételnek? A tetszés szerint változtatható gyümölcs alapanyagokból további, hasonló finomságokat is készíthetünk, így változatos, megunhatatlan ízvilág áll rendelkezésünkre egész nyáron. Lehet tálalni például hideg barack vagy eper krémlevest, mely szintén mennyei ízű, könnyű eledel a forró nyári napokra. Ezen felül egy igazán jó, házi készítésű, joghurtos gyümölcsfagyinál nincs is jobb hűsítő!

Ötletek telítőbb ételekre

Természetesen a húsokról sem kell lemondani, hiszen a csirkemell például nagyon hamar megpirul vékony szeletekre vagy csíkokra vágva, melyek aztán gazdagíthatnak salátát, vagy készülhet hozzájuk bármilyen fűszeres, tejszínes, zöldséges öntet vagy köret. Hasonlóképp gyorsan összedobható étel a csirkemáj hagymaágyon tört burgonyával. A bevagdosott, sajttal, sonkával és hagymával töltött krumpli is nagy kedvenc lehet korgó gyomrúaknak. Ahogyan a nyáron elmaradhatatlan kefires lángos is, mely szintén hamar elkészül, és nagyon laktató, a nyaralás hangulatát idéző, remek harapnivaló.

.