Hirdetés

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány
pixabay.com

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány

Híradó.hu

2018.11.23. 16:47

A cukorbetegség a világ felnőtt lakosságának 9 százalékát sújtja.

Hirdetés

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány egy amerikai tanulmány becslései szerint: a diabétesz a világ felnőtt lakosságának 9 százalékát sújtja, 1980-ban az arány 5 százalék volt – a kór egyebek mellett vaksághoz, vesebetegséghez, végtag-amputációhoz vezethet.

A betegek túlnyomó többségének 2-es típusú diabétesze van, amely az elhízással és a mozgáshiánnyal hozható kapcsolatba.

Az esetek száma rohamosan nő, ahogy a fejlődő országokban terjed a nyugati típusú életmód. A kutatók szerint több mint 20 százalékkal fog nőni az igény a 2-es típusú diabétesz gyógyítására szolgáló inzulinra a következő 12 évben, ám a 2030-ra jósolt 79 millió cukorbeteg nagyjából fele nem fog hozzájutni. 

A legnagyobb hiány Afrikában lesz, ahol a kutatást vezető Sanjay Basu, a Stanford Egyetem tudósának becslése szerint meghétszereződik az igény az inzulinra, hogy a páciensek vércukorszintjét szabályozza.

„Annak ellenére, hogy az ENSZ elkötelezett a nem fertőző betegségek gyógyítására és a diabétesz-gyógyszerek biztosítására mindenki számára, a világ több részén kevés az inzulin és a betegek nehezen jutnak hozzá” – mondta Basu. 

A Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban közölt tanulmányban a Nemzetközi Diabétesz Szövetség becsléseit vették alapul a cukorbetegség jövőbeli terjedéséről.