A cukorbetegség akár megelőzhető is lehetne

alon.hu

2022.11.13. 16:01

A hosszabb ideig szoptatott babáknál kisebb eséllyel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség

A legfrissebb epigenetikai kutatások – amelyek arra keresik a választ, hogy a környezeti tényezőknek a szülőkre gyakorolt hatása milyen változásokat okoz az utódok génjeiben – szerint a fogantatástól számított első ezer nap soha vissza nem térő lehetőséget nyújt a felnőttkori egészség megalapozásához.

A kismama étrendje, a szoptatás és a 2 év alatti kisgyermekek táplálása különösen fontos időszak a cukorbetegséghez hasonló civilizációs betegségek megelőzésében. Egészséges életmód és megfelelő étrend mellett nem csupán a magzat, de a kismama esetében is csökkenti a betegség későbbi kialakulásának kockázatát.

A szoptatás az egyik legfontosabb időszak a kismama és a kisbaba életében: amellett, hogy megalapozza a baba érzelmi és mentális egyensúlyát, segíti az immunrendszer alapját képező bélflóra kialakulását, és olyan betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik, mint az allergia vagy a cukorbetegség.

hosszabb ideig szoptatott babák esetében kisebb eséllyel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség, de a szoptatás nemcsak a kisbaba, hanem az anyuka egészségére is hatást gyakorol.

A terhességi cukorbetegség tünetei ugyan elmúlnak a várandósság után, de kialakulása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Azoknál az anyáknál viszont, akik legalább fél évig szoptattak, ennek a veszélye sokkal alacsonyabb.

Hazánkban a két év alatti gyerekek ötöde potenciálisan túlsúlyos vagy elhízott, aminek az egyik leggyakoribb oka, hogy az első születésnapjuk után a babák közel harmada felnőtteknek készült ételeket kap. Nagyon fontos, hogy a szoptatás után a kisbabát még körülbelül 3 éves korig nem ajánlott felnőtteknek készített ételekkel etetni, a kisgyermekek tápanyagigénye ugyanis merőben eltér a felnőttekétől

.