A cukorbetegség akár megelőzhető is lehetne

alon.hu

2022.11.13. 16:01

Minél korábban el kell kezdeni cukorbetegség elleni harcot. Kisebb eséllyel alakul ki azoknál, akik ezt betartják.

Ma Magyarországon csaknem egymillió embert érint a cukorbetegség valamelyik fajtája, a betegek száma pedig évről évre rohamosan nő. A betegség megelőzésében fontos a kockázati tényezők elkerülése.

Bár a cukorbetegséghez hasonló civilizációs betegségek kialakulását legtöbben az öröklődéssel hozzák összefüggésbe, számos kutatás igazolja, hogy

a 2-es típusú diabétesz kialakulása elsősorban az életmódunkra vezethető vissza.

A már fogantatáskor megkezdett tudatos táplálkozással a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető, akár megelőzhető, és visszafordítható is lehet.

A helytelen életmód miatt megduplázódott a cukorbetegek száma

Míg a diabétesz különböző típusairól és az egyes típusok közötti különbségekről folynak a kutatások, a megelőzéssel kapcsolatban már jóval több információ áll a rendelkezésünkre. Az 1-es típusú diabétesz elsősorban gyermek- vagy fiatalkorúaknál jelenik meg, és genetikai betegségként tartják számon, míg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása legtöbbször kifejezetten az életmódunkhoz köthető, így kockázatát nagyban fokozza a nem megfelelő étrend és a mozgáshiány.

Magyarországon 2003 és 2015 között nem csupán a felnőtt lakosság, de a gyermekek körében is megduplázódott a cukorbetegek száma, ami szoros összefüggésben áll azzal, hogy a kisgyermekek és a felnőttek étrendje nem különül el eléggé.

Egy hazai, kismamák és szoptató anyukák körében végzett kutatás szerint a 3 év alatti gyermekek csaknem fele már ugyanazt fogyasztja, amit a felnőttek, a kisbabák 80 százaléka pedig már 4 hónapos korától csaknem napi rendszerességgel fogyaszt hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszert.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.