Hirdetés

A fejlődő országok növekvő jövedelemszintje a táplálkozási szokásokra is kihat

2015.07.01

Hirdetés

A fejlődő országokban élők számíthatnak a népességszám, a jövedelemszint, az élelmiszer-fogyasztás és a városiasodás mértékének növekedésére, ami kihat majd a táplálkozási szokásokra is, mivel elérhetőbbé és népszerűbbé válnak az állati fehérjék a keményítőtartalmú termékekkel szemben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint - írja az MTI.

A FAO az ENSZ Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetével (OECD) közösen jegyzett Mezőgazdasági kilátások 2015-2024 című jelentésében a fejlődő országok kapcsán kitért arra is, hogy a cukor iránti magas kereslet felhajtja a jelenlegi alacsony árakat és további beruházásokat generálhat az ágazatban.

A jelentés szerint a kedvező olajárak rövid távon a gabonafélék árának csökkenéséhez vezetnek majd, hosszú távon azonban az egyre dráguló termelés és a stabil kereslet ellentétes hatása érvényesül inkább.

A fehérjelisztek térnyerése miatt bővülés várható az olajnövények termelésében, ami megnöveli e terméktípus jelentőségét, így főleg Brazíliában a szójatermesztés további terjedéséhez vezet - olvasható a beszámolóban.

A húságazatban is változásokat jeleznek a szakértők: a kedvezőbb takarmányárak javíthatnak a szektor jövedelmezőségén - jósolja a jelentés.

Az OECD-FAO vizsgálatai szerint 2024-re a halászat várhatóan 20 százalékkal bővül majd világszerte.

A tejtermékek exportja tovább koncentrálódik a legjelentősebb exportőröknél (Új-Zéland, Európai Unió, Egyesült Államok és Ausztrália), amely országokban a belső piaci bővülés lehetőségei korlátozottak - derül ki a beszámolóból.

A jelentés azt is kiemelte, hogy a mezőgazdasági termelés koncentrációja még inkább középpontba állítja a nemzetközi piacok megfelelő működését.