Magyarországon is megemlékeztek 2001. szeptember 11-ről

2016.09.11. 19:12

Mindig is olyan nap marad, amely egyszerre képviseli azt, ami a legjobb és legrosszabb az emberiségben - mondta Budapesten az amerikai nagykövet.

Bensőséges ünnepségen emlékeztek meg a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadás áldozataira Pennsylvania államban, a Washingtontól mintegy három és félórás autóútra fekvő Shanksville városkában. 

Tizenöt évvel ezelőtt az amerikai United Airlines 93-as járata zuhant le Shanksville közelében, miután a terroristák eltérítették a repülőgépet, de az utasok visszafoglalták tőlük, ám a pilóta leszállni már nem tudott. A feltételezések - és a terroristák megtalált egyes dokumentumai - arra utaltak, hogy a gépeltérítők a Fehér Házba, vagy a Capitolium épületébe akarták vezetni az utasszállítót. 

A lezuhant gépen a legénységgel együtt, negyvenen tartózkodtak, valamennyien szörnyet haltak. Emlékükre Shanksville városa falat emelt, amelyen a neveiket örökítették meg. A vasárnapi ünnepség e falnál zajlott. Az azóta nemzeti parkká minősített emlékhelyen már reggel gyülekeztek az áldozatok családtagjai és rokonai. Itt is, csakúgy, mint New Yorkban, harangok kondulásával és az áldozatok neveinek felolvasásával emlékeztek, majd koszorút helyeztek el és katonazene csendült. Politikus, vagy közéleti személyiség nem mondott beszédet. 

Az emlékezés Shanksville-ben is már szombaton megkezdődött: este negyven nagy mécsest gyújtottak az emlékfal mellett.


Tűzoltók tisztelegnek szirénázó szerkocsik előtt a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások 15. évfordulóján tartott megemlékezésen a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épülete előtt Debrecenben 2016. szeptember 11-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az amerikai nemzet soha nem feledi a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadás áldozatait - hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök a Pentagonnál vasárnap elmondott beszédében. 

Az amerikai elnök Ashton Carter védelmi miniszter és Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője társaságában vett részt a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadásokra emlékező ünnepségen a Pentagonnál. 

Előtte a Fehér Házban 8 óra 46 perckor - pontosan akkor, amikor tizenöt évvel ezelőtt az első eltérített repülőgép becsapódott New Yorkban a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába - az elnök és hitvese, Michelle Obama egyperces néma főhajtással emlékezett az áldozatokra. A Fehér Házban - csakúgy, mint a szövetségi épületeken - félárbócra engedték a nemzeti lobogót. 

Az elnök ezt követően érkezett a Pentagonhoz, ahol az ünnepség kezdetén koszorút helyezett el az áldozatok emlékére.

A Pentagonnál elmondott rövid beszédében Barack Obama arról beszélt, hogy őt inspirálta a hozzátartozók kitartása és a Szentírást idézte az állhatatos szeretetről és hűségről. Dicsérte az Egyesült Államok sokféleségét, sokszínűségét, amelyet nem gyöngeségnek, hanem az ország egyik legfőbb erejének nevezett és hangsúlyozta: az amerikaiaknak nem szabad hagyniuk, hogy ellenségeik megosztottságot keltsenek közöttük. 

Az elnök egyébként szombati rádióüzenetében is arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy nem engedhetnek azoknak, akik meg akarják osztani a társadalmat. 

Az elnök beszéde után nem sokkal a televíziós csatornák jelezték: New Yorkban Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje elhagyta a megemlékezés helyszínét, a Fox televízió szerint "orvosi problémák" miatt. A televízió tudósítója arról számolt be, hogy Clinton majdnem összeesett és a biztonsági embereknek támogatniuk kellett, hogy be tudjon szállni az autóba. A demokraták kampánycsapata újságírói kérdésekre sem kommentálta, hogy Hillary Clinton miért távozott váratlanul.

Miután rosszulléte miatt vasárnap elhagyta a szeptember 11-i New York-i megemlékezést, Hillary Clinton közölte, hogy remekül érzi magát. 

Kiderült, hogy a demokraták elnökjelöltje a lánya, Chelsea New York-i lakásába ment, hogy megpihenjen. 

"A ceremónia alatt a hőségtől rosszul lett" - olvasható abban a kommünikében, amelyet több mint egy órával később a politikus kampánycsapata adott ki. Nick Merrill, Clinton szóvivője később ugyanezt mondta újságíróknak. Pár órával később, a kamerák kereszttüzében Clinton mosolyogva lépett ki lánya lakásának kapuján, és közölte, hogy "remekül" érzi magát, egy arra járó kislányhoz pedig lehajolt és beszélgetett is vele. 

Közben az internetre felkerült egy amatőr videó, amelyen jól látszik, hogy Hillary Clinton szédeleg, és amikor odaér a fekete autójához, amelybe be kell szállnia, elveszti az egyensúlyát, csak a segítségére siető munkatársainak köszönhetően nem esik össze. Miközben besegítették az autóba, az egyik cipője is leesett. 

Hillary Clinton egészségi állapotáról az elmúlt hónapokban sok kommentár, elemzés és feltételezés látott napvilágot. A republikánus elnökjelölt, Donald Trump is nyíltan utalt arra, hogy valami baj lehet Clinton egészségi állapotával.


Tengerészgyalogosok összehajtják az amerikai zászlót a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások 15. évfordulóján tartott megemlékezésen az amerikai nagykövetség épülete előtt 2016. szeptember 11-én. Középen Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a katasztrófavédelem megbízott főigazgatója, Pintér Sándor belügyminiszter, Colleen Bell amerikai nagykövet, valamint az ikertornyok elleni támadás utáni mentésben részt vevő Dan Daly amerikai tűzoltó ezredes (b-j). MTI Fotó: Kovács Tamás

Szeptember 11. mindig is olyan nap marad, amely egyszerre képviseli azt, ami a legjobb és legrosszabb az emberiségben - mondta Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete vasárnap az amerikai nagykövetség előtt tartott megemlékezésen.

Tizenöt évvel ezelőtt ezen a napon csapódott az American Airlines 11-es járata a World Trade Centerbe, a nap végére csaknem 3 ezren vesztették életüket. Olyan nap ez, amelyben sokan tapasztalták meg az értelmetlen erőszakot, ugyanakkor a hősiességet, odaadást is - mondta Colleen Bell nagykövet Budapesten.

Közölte: a megemlékezéssel megerősítik elszántságukat abban, hogy szembenéznek az új és régi kihívásokkal és újra elköteleződnek a közös értékek mellett.

Colleen Bell amerikai nagykövet beszédet mond a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások 15. évfordulóján tartott megemlékezésen az amerikai nagykövetség épülete előtt 2016. szeptember 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Több tanulsággal is járt az amerikaiak részére az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-ei terrortámadás, azóta sok minden megváltozott Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint, aki az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában fejtette ki véleményét.

Az amerikaiak korábban abban hitték, hogy sebezhetetlenek, mivel az Egyesült Államok területét mintegy kétszáz évig nem érte támadás, ugyanakkor a 15 évvel ezelőtti terrorcselekmény egyik tanulsága, hogy még ők sem mentesek a világ gondjaitól - mondta a szakértő.

Egyúttal az is egyértelművé vált - tette hozzá -, hogy nemzetközi együttműködés kell, hiszen a terrorizmus nem egyetlen ország ellen irányul, állandó éberségre van szükség.

Magyarics Tamás a terrortámadás utáni változások közé sorolta, hogy meg kellett változtatni az amerikai hírszerzési és elhárítási rendszert, mivel az Egyesült Államok az 1990-es évek után elhanyagolta a humán hírszerzést, helyette erősen támaszkodott az elektronikus hírszerzésre.

.