Már a tervezés fázisában van a dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározó

Szombathely mellett Torony, Sé, Balogunyom, Sorkifalud és Zsennye árvízvédelmét is szolgálja majd

2016.09.14. 19:17

2019-re ígérik az elkészültét.

Szombathely árvízvédelmét szolgálja majd a dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározó megépítése, amelynek több mint 2 milliárd forintos költségét a Modern Városok Program keretében a kormány biztosítja - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Bejelentette: a beruházáshoz szükséges pénz rendelkezésre áll, már megkötötték a támogatási szerződést. A megvalósítás a tervezés fázisában van, a kivitelezési munkák 2018 februárjában indulhatnak, az építkezés befejezése pedig 2019 júliusában várható. 

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

A polgármester felidézte, hogy 1965-ben Szombathely nagy része víz alá került a Gyöngyös-patak, a Sorok-Perint és az Arany-patak árvizei miatt, egy hasonló áradás szavai szerint ma sokkal nagyobb károkat okozna, hiszen azóta terjeszkedett, jobban kiépült a város.

Ismertette, hogy amíg a Gyöngyös-patakon Lukácsháza és Kőszeg között 2010-ben megépült lukácsházi árvízi tározó Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Gencsapáti és Szombathely egy részét tette árvízvédelmi szempontból biztonságossá, addig az Aranypatak mederrendezésével megépülő dozmati tározó Szombathely mellett Torony, Sé, Balogunyom, Sorkifalud és Zsennye árvízvédelmét is szolgálja.

Hende Csaba (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője rámutatott: több mint 50 éve nem volt pénz arra, hogy Szombathely árvízvédelméről - amely állami feladat - megfelelően gondoskodjanak, a jelenlegi kormány most megoldja a problémát.

Szavai szerint árvízvédelmi tározót építeni nem olyan látványos dolog, de annál fontosabb, hiszen az árvízvédelmi létesítmény az emberek biztonságát szolgálja.

Forrás: szombathely.hu

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a részletekről szólva elmondta: a tervezett dozmati tározó völgyzárógátja Dozmat község nyugati belterületi határa felett, az Arany patakon létesíthető.

A tervezett völgyzárógát hossza közel 400 méter lesz, legnagyobb magassága megközelíti a 8 métert, a tározó 44 hektáros területe mintegy 1 millió köbméter víz befogadására lesz alkalmas.

Hozzátette: az árvízi tározó részeként a völgyzárógát anyagának kinyerése során egy 7,1 hektár vízfelületű állandó vizű tavat alakítanak ki, a tó otthont adhat a vízi élővilágnak és a madaraknak, növelheti Dozmat község turisztikai vonzerejét és lehetővé válik a Szombathelyi csónakázó tó vízpótlásának javítása is.

.