A népszavazás után így módosulna az alaptörvény

2016.10.10. 20:35

A hetedik módosítás négy pontja.

Orbán Viktor miniszterelnök a sikertelen népszavazást követően kezdett beszélni egy alkotmánymódosítási javaslatról, amelyben a Fidesz rögzíteni fogja az "emberek akaratát" az alaptörvényben.

Ma kora délután fel is került a parlament honlapjára a Magyarország Alaptörvényének hetedik módosításáról szóló javaslat, amelyet itt olvashat el.

A szeretlekmagyarország.hu összeszedte a javaslat lényegét.

1.

Az alkotmány "előszava", a Nemzeti Hitvallás kiegészült egy új mondattal:

„Valljuk, hogy a történeti alkotmányban gyökerező alkotmányos önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége.”

2.

Módosult az alaptörvény az Európai Unió tagállamaival közös együttműködésről szóló cikkelye is:

"Az e bekezdés szerinti hatáskörgyakorlás összhangban kell álljon az Alaptörvényben foglalt alapvető jogokkal és szabadságokkal, továbbá nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát"

- írja a módosított alaptörvény.

3.

Egy új bekezdés szerint

"Magyarország alkotmányos identitásának védelme az állam minden szervének kötelessége.”

4.

Az utolsó - korábban már sejtetett - változtatás lényege, hogy

"Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be."

A módosítástól szóló dokumentum indoklásában a kormány megemlékezett a "példátlan mértékű népvándorlási hullámról", amely 2015-ben elérte Magyarországot, illetve az Európai Unió betelepítési kvótájáról és az október másodikai népszavazásról is.

A dokumentum szerint a népszavazással

"létrejött az új egység Magyarországért. Ez az új egység pártok felett áll, nemzeti ügynek tekinti Magyarország szuverenitásának megvédését, a kötelező betelepítési kvóta elutasítását."

Az indoklás szerint a "98 százalékos többség" akaratán nyugvó alkotmánymódosítás "világosan kimondja a népszavazás üzenetét", miszerint Magyarországon tilos az idegen népesség betelepítése.

Az alkotmánymódosítás a kihirdetést követő napon lép hatályba, elfogadásához kétharmados többségre lesz szükség. Mint azt a Fidesz korábban már bejelentette, a módosításról november 8-án szavazhat az országgyűlés.

Fotó: parlament.hu

.