A vécé világnapján: vécé-offenzíva Bécsben

2016.11.19. 09:19

Tudta? November 19-e a vécé világnapja.  

2018-ig összesen 72 nyilvános vécét modernizálnak, építenek újjá illetve újítanak fel az osztrák fővárosban. Összesen 8,5 millió eurót fordítanak a vécé-offenzívára.  

Az osztrák főváros köztisztasági vállalata, az MA 48 városszerte 152 nyilvános vécét üzemeltet, amelyek között bizony akad majdnem százéves is. Annak érdekében, hogy valamennyi illemhely megfeleljen a kor elvárásainak és hatékonyabban lehessen üzemeltetni, 2014-ben vécé-offenzívába kezdett Bécs. A 8,5 millió eurós program keretében 30 nyilvános illemhelyet teljesen újjáépítenek, huszonkettőt modernizálnak, huszat pedig restaurálnak.

Nemrég felújított nyilvános wc a Türkenschanzparkban. Fotó: MA 48

A 2018-ig zajló program keretében megújuló illemhelyek nemcsak modernebbek és tisztábbak, mint elődeik, de akadálymentesek, rongálás-biztosak, jól ki vannak világítva és könnyen tisztántarthatóak. Noha a nyilvános vécéket már messziről fel lehet ismerni, könnyen megtalálhatók a város digitális térképe vagy okostelefonos alkalmazás segítségével is.

Bécsben sem volt azonban mindig ilyen rózsás a közvécé-helyzet: a 19. században rendszeresek voltak a kolerajárványok. Változást a csatornahálózat széleskörű kiépítése és az "olajjal szagtalanított vizelde" néven szabadalmaztatott Beetz-féle nyilvános illemhelyek felállítása hozott. Az osztrák főváros alatt ma 2.400 kilométernyi szennyvízcsatorna kígyózik, amely naponta mintegy félmilliárd liter szennyvizet szállít az Ebswien szennyvíztisztítóba. A simmeringi telepen 1980 óta ártalmatlanítják Bécs összes szennyvízét, a háztartások 99,7 százaléka van rákötve a csatornahálózatra. 

.