Hat tipp kertészkedőknek novemberre

2016.11.01. 17:09

A cikk végén található képgalériában pedig ízelítőt adunk az Örökzöld Kertészet aktuális kínálatából.

1. A lombhullást kihasználhatjuk különféle dekorációk készítésére és fagy elleni védelemre is. A színes falevelek, őszi termések némi kreativitással hangulatos díszekké kombinálhatók. Az összegyűjtött falevelek jó szolgálatot tehetnek az érzékenyebb növények töveinek betakarásánál.

2. Ez az időszak kiválóan alkalmas a földlabdás növények ültetésére. Szép sövényt alakíthatunk ki leyland ciprusból, smaragd tujából vagy sövénytujából (Brabant tuja). A babérmeggyet is egyre többen választják. Kistermetű változatait térhatárolónak ajánljuk, a magasabbra növőket zöld sövény létesítéséhez alkalmazhatjuk.  Májusban fehér virágokkal kápráztat el minket, majd kékesfekete bogyóival díszít. Levelét télen is megtartja, ezért méltán népszerű.

3. A kártevőket legjobban és legbiztonságosabban az ősszel, a vegetációs időszak végén, a lombhullás idején lemosó permetezéssel lehet megelőzni és kivédeni. Az eredményesség annak köszönhető, hogy ilyenkor a fertőzött lombon a spórák, lerakott tojások is megsemmisülnek. Permetezhetjük a szamóca bokrokat, gyümölcsfákat, a rózsát, szőlőt, de még a díszfákat és a lombos cserjéket is.

4. A szőlő ültetésére legalkalmasabb időszak október második felétől november végéig tart, de mindaddig ültethetünk, amíg nem fagy át a talaj. Csak kertészetben vásárolt, jó minőségű, vírusmentes oltvánnyal próbálkozzunk! Először is érdemes megfontolni, milyen célra szeretnénk a szőlőt használni. Fajtaválasztásunkat befolyásolhatja, hogy van-e kisgyermek a családban, van-e borkedvelő felnőtt vagy kreatív anyuka, aki szeret befőzni, esetleg piaci értékesítésre szánjuk-e a termést? A magyar kertek jelentős részében találhatunk lugast, melyhez célszerű több csemegeszőlőfajtát összeválogatni, így az eltérő érési idő következtében kitolhatjuk a szüreti szezont és sokáig csemegézhetünk kertünk gyümölcséből.

A borszőlők közül ízlés szerint választhatunk fehér- vagy vörösborszőlőt, de a csemegeszőlők között is széles a választék. Kisgyermekes családoknál népszerűek a magnélküli fajták, a bio kertészkedés híveinek pedig a rezisztens fajtákat javasoljuk.

A szőlő igényes növénynek számít, kedveli a védett, napos helyet és a jó minőségű, tápanyagban dús talajt. Az ültetőgödör legalább 60cm széles és 60 cm mély legyen. Ültetés előtt a szabadgyökeres (földlabda nélküli) tőkék oldalgyökereit távolítsuk el, a talpgyökerekből pedig vágjuk le egy keveset, majd oltványainkat állítsuk vízbe néhány órára, így az elveszett nedvesség egy része pótolható. Az ültetőgödörbe lehetőség szerint tegyünk szárított, porított szarvasmarhatrágyával kevert friss földet.  Az oltás helye a föld felszíne fölé kerüljön. Gondosan iszapoljuk be az elültetett szőlőket! A tél beállta előtt húzzuk fel a földet a tőkékre úgy, hogy az alsó 3-4 rügyet a földtakarás megvédje a fagytól!

5. Mi lehet annál jobb, mint amit magunk állítunk elő? A kertünkben megtermett gyümölcsöket elsősorban frissen fogyasztjuk, de idővel olyan nagy mennyiségű gyümölcs terem, melyet fel kell dolgoznunk, hiszen minden darabja értékes. A fagyasztott szeder, málna, eper, ribiszke, meggy például gyümölcslevesekbe kiváló! Sok termésből főzhetünk szörpöt, ha nincs időnk, szóljunk a nagyinak, biztosan örömmel veszi, ha unokái nem ételfestékkel és mesterséges aromákkal ízesített italokat fogyasztanak. A befőtteket sem túl nehéz elkészíteni, és milyen jó, amikor tele van az éléskamránk a sok finomsággal! A házi lekvár a gyerekek kedvence és számos sütemény hozzávalója. Most igazán alkalmas az idő az ültetéshez!

6. A férfiaknál senki sem tudja jobban, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is! A kertünkben megtermett, máshová fel nem használt körtéből, szilvából, sárgabarackból igazi hungarikum készülhet. Párlat készíthető még cseresznyéből, szederből, áfonyából, almából, málnából, de vegyes gyümölcsökből is.

Ne késlekedjünk hát, ültessünk gyümölcsfákat, szőlőket, bogyósgyümölcsűeket! Nem baj, ha nem értünk hozzá, hiszen a kertészeti szakemberektől bátran kérdezhetünk. Jó kertészkedést kíván az Örökzöld Kertészet!

Jó kertészkedést kíván az Örökzöld Kertészet!

Örökzöld Kertészet

A Rumi út és a körgyűrű lámpás kereszteződésénél

Hétfő - péntek: 8.00 - 18.00

Szombat: 8.00 - 16.00

Vasárnap: zárva

Telefon: +36 70 / 6363-603

Fax: +36 94 / 322 631

Weblap: örökzöld.hu

E-mail: szombathely@orokzold.hu

Galéria

.