Orbán bízik abban, hogy egyre többen hazajönnek Londonból

2016.11.11. 09:11

A Kossuth Rádióban beszélt ma reggel, többek között Brüsszelről, alaptörvényről, az amerikai választásról.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, adott interjút a 180 perc című műsorban 2016. november 11-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az ellenzék átállt Brüsszel oldalára

Az ellenzék átállt Brüsszel oldalára – így kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az ellenzéki pártok nem támogatták a parlamentben a bevándorlással kapcsolatos alaptörvény-módosítást. A kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban úgy nyilatkozott: a következő hetekben, hónapokban a kormány az európai küzdőtéren csak a Fidesz-KDNP-re számítva folytathatja a küzdelmet a bevándorlás megállításáért, “ebben a küzdelemben az ellenzékre nem lehet számítani”.

Zsúrpubik gyülekezete

“Most, hogy a Jobbik is korábbi radikálisokból ilyen zsúrpubik gyülekezetévé vált, láthatóan átállt Brüsszel oldalára, és (…) nem a magyar emberek érdekét, hanem Brüsszel szempontjait képviseli a magyar politikában” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ettől még a feladatot el kell végezni, a bevándorlást meg kell állítani. Arra a kérdésre, hogy e szerint jelenleg nincsenek további tervek az alkotmány módosítására, azt felelte: a hadszíntér Brüsszelben van, “itthon amit lehetett, elvégeztünk”. Nemzeti konzultációt tartottak, népszavazást rendeztek, majd javasolták az alkotmány módosítását, de ezt nem tudták elérni, mert “az ellenzék átállt Brüsszel oldalára” – mondta. Most értelmezni kell az alaptörvény hatályos, “migráció tekintetében nem egyértelmű” szövegét, és ezzel a tarisznyában Brüsszelben meg kell vívni a küzdelmet – közölte Orbán Viktor.

A valóság győzött

A miniszterelnök a magyar-amerikai politikai együttműködés teljes megváltozására számít azzal, hogy a republikánus Donald Trump győzött az amerikai elnökválasztáson. Magyarország gazdasági, biztonsági kapcsolatai eddig is erősek voltak az Egyesült Államokkal, a politikai együttműködés azonban állandóan zátonyra futott a demokrata párti washingtoni kormányzattal. Az ugyanis egy “liberális művilágban élte az életét”, egy ideologikus gondolkodásmódot követett, demokráciát akart exportálni a világban úgy, ahogyan ő érti a demokráciát, és támogatta a világban zajló bevándorlási folyamatot – mondta.
Arra a felvetésre, hogy a demokrata kormányzat “különösebben nem veregette a magyar kormány vállát”, és számít-e változásra ebben, azt felelte: 180 fokosra. Jobb hely lesz a világ az új amerikai elnökkel, “erre komoly esélyünk van” – jelentette ki Orbán Viktor.

Más lesz az európai biztonság

Az amerikai-orosz kapcsolatokról szólva a miniszterelnök azt mondta, lehet javulás, de ez nem megy majd egyik napról a másikra. A hagyományos angolszász világszövetség továbbra is erős marad, de más lesz az európai biztonság, hiszen Trump világossá tette, hogy nem hajlandó ezt a cehhet tovább fizetni, így nekünk is többet kell majd tennünk – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Hangsúlyozta azt is, a britek távozása Magyarország számára veszteség, hiszen az álláspontunk nagyon sok mindenben közel állt egymáshoz.

Megvédjük a magyarok érdekeit Nagy-Britanniában

Londoni tárgyalásait a miniszterelnök sikerként értékelte, hiszen úgy tűnik, elértük, hogy a már ott lévő magyar vendégmunkások helyzete nem romolhat, az ezután érkezők helyzete pedig még nyitott kérdés. Ma 90-95 ezer magyar ember dolgozik Nagy-Britanniában, 40-45 ezer pedig itthon valamilyen brit cég kötelékében, így magyar-brit kapcsolatok kiemelten fontosak – húzta alá Orbán Viktor. Hozzátette ugyanakkor, bízik abban, hogy egyre többen jönnek majd haza, mert az ország egyre jobb hely lesz.

.