Hirdetés

Folttisztítás házilag: anyagok, tippek (videó)

2011.02.17. 18:46

Néha az egészen apró dolgok tudnak a legkellemetlenebbek lenni, és néha egyszerűbb a megoldás, mint gondoljuk.

Hirdetés

Folttisztítás házilag

Volt idő, mikor még az üzletek polcai nem roskadoztak a tisztítószerektől. Ennek ellenére azokkal a makacs fránya foltokkal, dédanyáink mégis megbirkóztak. Aztán hirtelen nagyot változott a világ, és a reklámok elhitették velünk, hogy az úgynevezett makacs foltok eltávolítása csak modern vegyszerekkel lehetséges. De természetesen, ami új és modern, még nem feltétlenül a legjobb.

Folttisztítás házilag

Bárki találhat odahaza a konyhájában legalább két olyan háztartási alapanyagot, amiről eddig talán nem is gondolta, hogy foltügyben a legjobb elsősegély lehet. Ha van otthon citrom, ecet, tej, só vagy szódabikarbóna, minden ügyetlen malőrt hosszabb vagy rövidebb idő alatt orvosolhatnak.

A régi házi-praktikák szabályait, talán sokan ismerik. De vajon tudják-e hogy miért éppen a citrom és az ecet szedi ki a rozsda, a csokoládé vagy a kávéfoltot. És vajon miért áztatjuk sós vízbe vagy tejbe, a bor, a tinta vagy a gyümölcsfoltokat? A magyarázat egyszerű. 

A folt a ruhaszövet rostjai közé ékelődik be. Eltávolítani úgy tudjuk, ha vízben oldhatóvá tesszük, vagyis fellazítjuk. Ezt úgy érhetjük el, hogy egy olyan anyagot teszünk a foltra, ami kémiai reakcióba lép vele. Vagyis együtt összeolvadva folyékonnyá válnak.

Nem csak a folttisztításánál, de a mosásnál jó szolgálatot tehetnek a dédanyáinktól örökölt fortélyok. Például az ecet az öblítésnél meggátolja a ruhák szöszösödését. A fehér ruhák közé helyezett citromhéj, pedig felér egy agresszív fehérítő hatásával, mégsem szennyezi a környezetet.