Hirdetés

A boltokban már megjelent az importdinnye

2015.06.19

Kilójáért 150-170 forintot is elkérnek az üzletekben.

Hirdetés

A többségében Görögországból származó gyümölcs egyelőre még drága, nem ritka, hogy kilójáért 150-170 forintot is elkérnek az üzletekben - írja a napigazdasag.hu.

A lap szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: fennáll a veszélye annak, hogy mire a hazai dinnye bekerül a boltokba, az importért korábban elkért magas árakkal szemben a friss és érett magyar áruért már csak a töredékét kérik az áruházláncok a vevőktől.

Dorcsinecz Balázs dinnyetermelő, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) zöldségtermelői főbizottságának elnökségi tagja szerint az ideális az lenne, ha az áruházláncok a következő hetekben már nem tárolnának be nagyobb importkészleteket, hiszen július első hetében a magyar áru is megjelenik a piacon.

Szerinte a termelők szempontjából az lenne a legkedvezőbb, ha az idén 130-140, de legalább 120 forintos kilónkénti áron tudna elkezdődni a magyar szezon. Ez az ár vélhetően hétről hétre csökkenni fog, ahhoz azonban, hogy a termelőknek nyereségük is legyen, kilónként legalább 109 forintos bruttó fogyasztói árra van szükség. A szakember szerint száz forint alatt senkinek sem éri meg a termelés.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke szerint a szezonban átlagosan kilónként 40 forint felvásárlási ár kellene ahhoz, hogy nyereségesen termeszthessenek a magyar gazdák. Mivel a szezon végén már csak húsz forint körüli összeget hajlandók fizetni a kereskedők, ezért a korai dinnyét 70-80 forintért kellene eladni ahhoz, hogy legalább a termelésbe fektetett pénzüket visszanyerjék a termelők.

A Földművelésügyi Minisztérium a lapot arról tájékoztatta, hogy várhatóan júliusban, a korábbi évekhez hasonlóan az idén is elkezdődik a hazai görögdinnyét népszerűsítő marketingkampány.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pedig azt közölte a lap megkeresésére, hogy a szezon eleje mindig nagyobb kockázatot jelent, ezért az ellenőrzések ilyenkor jobban koncentrálnak ezekre a termékekre. Az út menti kereskedőknél a termékek minőségét és nyomon követhetőségét ellenőrzik, ha pedig termelőként árul valaki, akkor számíthat arra is, hogy a hatóság utánajár, valóban a saját termését árulja-e.

(A teljes cikk itt olvasható.)