Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj!

2014.10.30. 20:18

Mintegy ötszáz ember demonstrált a vasi megyeszékhelyen a kormány által tervezett internet adó ellen. Összességében kicsit esetlenre sikerült az akció.

Háromnegyed hat tájban még alig látszik, hogy Szombathelyen is demonstráció készülődik. A városháza elé érve látjuk, hogy a szervezőknek sem őszinte a mosolya, hiszen a közelben csak pár tucat ember bámészkodik. Aztán egyszer csak egyre többen érkeznek, fiatalok, idősek vegyesen.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj! Hasonlóan a budapesti tüntetésekhez itt is feltűnően sok a jól szituált harmincas, negyvenes van, aki gyerekekkel érkezik.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj! A moderátor Szalai Szabolcs egyetemista először Endrődy Krisztián szombathelyi színészt kéri a mikrofonhoz, aki kissé terjengős beszédével kínosan próbál egyensúlyozni pártok között, de szövegét többször bekiabálásokkal zavarja meg a hallgatóság.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj! Mikor Gyurcsányt kritizálja, már egyszerűen beléfojtják a szót. Végül csak végighallgatják.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj! Szalai Szabolcs a mai viszonyokat a rendszerváltás előtti időkhöz hasonlítja, Orbán Viktort 1989-es önmagával szembesíti.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj!

Szalai az internet adóztatását az információ szabadságának korlátozásaként jellemzi, és emlékeztet arra is, hogy a Fidesz ellenzékben még ellenezte az ilyen típusú adóztatást.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj! A szónok végül azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a törvényjavaslatot.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj!

A következő szónok már nem fogalmaz ilyen finoman. Dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd, a Nyugat.hu bloggere kemény szavakkal bírálja a kormánypártot és a jobboldali médiát egyaránt.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj! Az információszabadságot az oxigénhez hasonlítja, mely nélkül nem lehet élni, az adó bevezetésében a kormányzat manipulációs kísérletét látja.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj! Hallunk a korrupcióról és a média elnyomásáról is. Kap a Hír TV, a közmédia, de az RTL-klub is, amiért csak a legutóbbi időkben kritizálják a kormányt.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj!

A beszédek végén felhangzik az „Orbán, takarodj!” rigmus, majd a tüntetések védjegyévé vált látványos világító mobilos demonstráció következett.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj! Az összesen kb. 40 percresre sikerül esemény nem volt híján érzelmeknek, sőt indulatoknak sem, de összességében kissé esetlenre sikerült.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj!

Valójában sok új információ sem hangzott el, más kérdés, hogy lehet-e még bármi újdonságot mondani az ügyben.

Internetadó: Szombathelyen is zúgott az Orbán, takarodj! Újságíróinkat délután kérdeztük a témában.

.