Hétfői populista matematika: mennyibe kerül az ingyenes és a nem ingyenes?

2011.03.21. 09:35

Egy kis populista táblázatot raktunk össze a szombathelyi önkormányzati támogatásokról.

Karnevál

A hozzászólások alapján jókora indulatokat gerjesztett a közelmúltban Mérei Tamás elképzelése, aki – második nekifutásra - fizetőssé szeretné tenné a Savaria Karnevált. Hogy sikerül-e, az egyelőre még nem dőlt el, de egy kis populista táblázatot összeraktunk a szombathelyi önkormányzati támogatásokról.

A költségvetés mint szimbólikus valóság
 
A költségvetés mindig is alapvető szerepet játszott a politikában. Egyik oldalról a koalíciók és a kormányok igazi próbája, másrészről az ellenzék nagy terepe, ahol bátran ki lehet ereszteni a hangot, mert a felelősség úgysem az övék.
 
A költségvetésben nem lehet himihumizni, az matematika, ott számok vannak, melyek pénzt, konkrét bevételt vagy kiadást jelentenek valakiknek.
 
Ha úgy tetszik, a hatalom a költségvetésen keresztül kénytelen felfedni igazi arcát, hogy mi is az elképzelése a dolgok működtetéséről, a büdzsé így egyszerre szimbolikus és nagyon valóságos.
 
Ehhez képest a magyar választópolgárokat nem nagyon izgatják a konkrét rublikák. Nem nőttek fel hozzájuk. Talán fárasztó velük bíbelődni, talán az egykori matekórákra emlékezteti őket, mindenesetre sokkal fogékonyabbak az egyszerű szöveges politikai üzenetekre. Így hát főleg azokat kapnak.
 
Pedig ha jobban figyelnének, többet gondolkodnának, nagyon más világ kerekedne ki errefelé is. Egyelőre ennek nem látszik a nyoma.
 
Legyen-e fizetős a karnevál?
 
A közelmúltban például Mérei Tamással, a Savaria Történelmi Karneváli mögött álló alapítvány kuratóriumi elnökével arról beszélgettünk, hogy legyen-e fizetős a rendezvény.
 
Az íráshoz érkezett hozzászólások egyértelműen a fizetőssé tétel ellen foglaltak állást.
 
Ami első reakcióként érthető, érdemes azonban végiggondolni a történetet, immár a költségvetési rublikák alapján.
 
A dolognak ugyanis – minimum - két olvasata van.
 
Először is, az ingyenes soha nem ingyenes. Azt valaki fizeti. A karnevál esetében a számla egyik jelentős részét a szombathelyi önkormányzat állja. Ha nem számoljuk a karneválszínházat és mindazt a „kiszervezett” támogatást, melyet a városi tulajdonú cégek adnak a rendezvénynek, akkor 35 millió forintról beszélünk.
 
Ez a pénz a város költségvetéséből megy, azaz minden egyes szombathelyi lakos (az egyszerűség kedvéért 80 ezerrel számolunk) 437 forinttal járul hozzá a kiadásokhoz, ennyivel támogatja saját maga szórakozását, illetve azt, hogy az ideérkező turisták ingyen szórakozhassanak a rendezvényen.
 
Ha jól értettük Mérei Tamást, a fizetőssé tétel után cirka ennyi lenne a helyi lakosok belépője is.
 
A karnevál másik olvasata, hogy Szombathely mindössze 35 millió forintot szán arra a rendezvényre, amely gyakorlatilag a város egyetlen országos hírű, városmarketing értékkel bíró eseménye. Más kérdés, hogy még egyetlen olyan tanulmánnyal sem találkoztam, amely ezt a tényt számszerűsíteni vagy a reálgazdaság nyelvére próbálta volna lefordítani.
 
Mellesleg ugyanígy nem tudjuk, mi a sporttámogatások vagy a többi kulturális támogatások eredménye, hatása.
 
Egy populista táblázat
 
Magyarországon aki összefüggéseiből kiragadott evidenciákat, hétköznapi igazságokat mond ki, arra könnyen rásütik a populista bélyeget.
 
Legyen hát az alábbi táblázat egy hétfői populista adathalmaz, ahol – a karneválból kiindulva – összefüggéseiből önkényesen kiragadott számokat tettünk táblázatba Szombathely 2011-es költségvetéséből, azt illusztrálva, hogy a kultúra és a sport terén mennyivel támogatjuk azt, ami ingyenes és ami nem.
 
Talán összehasonlítani is érdekes, meg úgy magában is.
 
A város kiadási főösszege 2011-ben egyébként 21,4 milliárd forint.
 
A támogatás címzettje
A támogatás
összege
Fejenként ennyibe kerül a szombathelyieknek az idén
Savaria Karnevál
35 millió
437 forint
Agora
100 millió
1250 forint
Az új Iseum
60 millió
750 forint
Weöres Sándor Színház
196 millió
2450 forint
Savaria Szimfonikus Zenekar
66,5 millió
831 forint
Berzsenyi Dániel Könyvtár
59,5 millió
744 forint
Szombathelyi Képtár
25 millió
313 forint
MMIK
26 millió
325 forint
Mesebolt Bábszínház
8,5 millió
106 forint
Sportcsarnok
70,3 millió
879 forint
Sport nagyrendezvények
60 millió
750 forint
Falco
75 millió
938 forint
Haladás labdarúgás
75 millió
938 forint
Haladás sportegyesület
35 millió
437 forint
Savaria Fórum
35 millió
437 forint
Szombathelyi Tv
65 millió
813 forint
 
 Forrás: Szombathelyi költségvetés

 

.