Hirdetés

5 tipp, hogy kis kedvenced mellett is tiszta maradjon a lakás

5 tipp, hogy kis kedvenced mellett is tiszta maradjon a lakás

2019.01.09. 12:00

Imádjuk őket és minél több időt velük szeretnénk tölteni. Sokunknak viszont bosszúságot okoz a tisztaság kérdése. Hogyan tarthatom tisztán a lakást, ha kedvencem is bent lakik? Mai cikkünkben erre keresünk választ.

Hirdetés

Mielőtt belevágnánk, fontos megemlítenünk a téma jogi hátterét.

Gondoltad volna, hogy törvény szabályozza az egy háztartásban élő kutyák számát? Ez pedig a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló, 41/2010. (II. 26.) számú kormányrendelet. Ez alapján kistestű (20 kg-ig) kutyáknak legalább 10, közepes testűeknek (20-40 kg) 15, nagytestű kutyáknak (40 kg felett) pedig 20 négyzetméter szabad helyre van szüksége.

Sokszor nemcsak a jogi kérdés jelent problémát. Lakásbérlés esetén sokszor maga a főbérlő mond megálljt az állattartásra, különféle okokból. Sokan egyszerűen a lakás épségét, tisztaságát, bútorzatát féltik, de olyanok is vannak, akik a szomszédoktól tartanak. Több esetben pedig az is előfordul, hogy egyszerűen csak egy nem állatbarát főbérlővel van dolgunk, ezáltal pedig nem tűri meg talásában kedvenceinket.

Azoknak, akik most is elkeseredetten keresik leendő állatbarát albérletüket, itt egy kis segítség: léteznek külön erre a célra létrehozott weboldalak és egyéb keresőmotorok is, ahol az ‘állatbarát’ szűrőt használva kifejezetten csak állatbarát ingatlanokat listáznak. A Flatfy oldala például kimondottan abból a célból jött létre, hogy egy helyen összegyűjtsön minden ingatlanhirdetést és szűrhetővé tegye azokat.

Emellett nem elvetendő ötlet megpróbálkozni a főbérlő meggyőzésével. Mutassuk be neki kedvencünket, kérjünk ajánlólevelet korábbi főbérlőnktől, ajánljunk fel magasabb értékű kauciót károkozás esetére, vagy hívjunk professzionális takarítót.

Tegyük fel, hogy a nehezén túl vagyunk: sikerült megtalálnunk a számunkra megfelelő, állatbarát albérletet. Mit tehetünk még annak érdekében, hogy ezzel együtt ne kelljen feladunk otthonunk tisztaságát?

Jelöljük ki kedvencünk saját helyét!

Számos cikk taglalja annak fontosságát, hogy kedvencünknek saját helyet biztosítsunk. Ez egyébként nemcsak higiéniai okokból fontos: nekik is szükségük van egy ‘védett’ területre, amit sajátjuknak tudhatnak. Emellett viszont a tisztaságon is sokat javít, ha állataink alvóhelyét, játékait és edényeit egy helyen tartjuk.

Magától viszont természetesen egy kiskedvenc sem fog az általunk kijelölt területen maradni: tegyünk róla, hogy számára is kedvező legyen a terep! Ha például kanapénkon, ágyunkon szeret pihenni, vehetünk neki egy miniágyat. Ha egy kaparni imádó macskánk van éppen, érdemes megfontolni hogy saját kis helyére kaparófát, esetleg kaparófával ellátott macskabútort vegyünk. Szerencsére manapság már a kedvenceknek gyártott kellékek tárháza végtelen - amire egyedül szükség van, az a mi szemfülességünk, hogy felismerjük, mit lenne érdemes beszerezni.

Tisztítsuk rendszeresen kedvencünk tárgyait!

Egyértelműnek tűnhet, és talán pont emiatt feledkeznek meg róla annyian. És itt nemcsak a rendszeres porszívózásról, felmosásról van szó. Ugyanannyira fontos kedvenceink edényeit, játékait, alvóhelyét rendszeresen megtisztítani, fertőtleníteni.

Érdemes beszerezni egy szőrleszedő gurigát is: ezzel minden nap könnyen átmehetünk a textillel ellátott bútordarabokon (széken, kanapén, ágyon) és az esetlegesen ott felgyülemlett szőrt is könnyen eltávolíthatjuk vele.

Takarítás, de mivel?

A takarításhoz használt tisztítószerek témája sem elhanyagolható, ha kisállatunkról van szó. A legtöbb általános tisztítószer rendkívül káros hatással van kedvenceink szervezetére: nagy részük viszketést, allergiás reakciókat okozhatnak számukra, ezt pedig érdemes elkerülni.

Bátran használjunk takarításhoz gyermekbarát szereket illetve természetes anyagokat, mint például a szódabikarbóna.

Lépjünk fel a kellemetlen szagok ellen!

A higiéniához nemcsak a tisztaságról való gondoskodás, de a kellemetlen szagok elleni fellépés is beletartozik.

Fertőtlenítés

Egészségünk megőrzése mellett a fertőtlenítés szagtalanító célt is szolgálhat. Több bőr-és állatbarát fertőtlenítőszer is létezik a piacon, melyek segítségével érdemes heti rendszerességgel átmenni a bútorokon - ezzel is minimalizálva a kellemetlen szagokat.

https://www.egyedikutya.hu/hogyan-szabadulj-meg-kutyaszagtol-lakasban/

Természetes illatosítók

Biztosan rengeteg természetes illatosítóval találkoztál már a boltokban, de ha inkább Te magad készítenéd el, az sem akadály. Több ‘csináld magad’ receptet is találhatsz, olyan hozzávalókkal, mint a citrom, a narancs, a levendula vagy épp a kávé.

Ápol és eltakar

Sokan abban a módszerben hisznek, hogy bútoraikat lepedővel/pokróccal takarják le. Az így felgyülemlett szőrt és koszt aztán párnapi, heti rendszerességgel ki tudják mosni anélkül, hogy a bútort fertőtleníteni kellene.

Fürdessük kedvencünket rendszeresen!

Mondanunk sem kell, otthonunk tisztántartása kiskedvencünk tisztán tartásánál kezdődik. A fürdetést viszont nem mindegy hogy csináljuk: fontos, hogy langyos vízzel, lágy vízsugárral, bőrbarát samponnal tisztítsuk meg kedvencünket. Sokan hangsúlyozzák emellett azt is, hogy a túl gyakori fürdetés sem előnyös - bőrirritációt okozhat, így ideális esetben havi egy fürdetés az optimális.

Tartsuk távol az élősködőket!

Végezetül fontos, hogy az élősködőket is távol tartsuk kedvencünktől.

●     ellenőrizzük rendszeresen szőrzetüket

●     tegyünk megelőző intézkedéseket kullancsriasztó vagy például bolhanyakörv formájában

●     bolhátlanítsuk őket megfelelő időközönként

 

Tartsuk ezt a néhány szabályt mostantól szem előtt és garantáltan, észrevehetően tisztább lesz otthonunk.

.