Kísérleti miniház: Az igazi rezsicsökkentés

2013.07.26. 18:15

A világ egyik leghíresebb építésze alkotta.

Diogenész ház


 
Találós kérdés: mi a közös a párizsi Pompidou Központban, a berni Paul Klee Központban, a római Parco della Musica hangversenyterméban, a berlini Potsdamer Platz beépítési tervében vagy a londoni The Shard felhőkarcolóban.
 
Válasz: mindegyik mögött Renzo Piano sztárépítész található.
 
A 75 éves mestert azonban mostanában láthatóan most nem a grandiózus épületek izgatják. Más kihívást keresett magának.
 
El is készült a Diogene (Diogenész) projektjének első prototípusa, egy miniház, melyet a Vitra német bútorgyártó cég számára tervezett Renzo Piano.

Diogenész ház

 
Az önfenntartónak szánt kisház – amely egy nappaliból és egy vizesblokkból áll - a cég szerint „az önkéntes visszavonulás helye”.
 
Az egyszerűnek tűnő épület minden olyannal el van látva, ami a fenntarthatóságot és a függetlenséget szolgálja: komposzt-vécé, esővíz gyűjtő és tisztító, hiperszuper ablak- és falszigetelések stb.
 
Az építménynek akkumulátorai vannak, melyeket a hálózatról lehet feltölteni, de a prémium modell tetején napelemek találhatók.

Diogenész 2

 A mindössze 2,5 x 3 méteres, alumíniumból és fából épült Diogene könnyen hordozható, funkcióját tekintve a hétvégi háztól az irodán keresztül a szállodáig bármi lehet.
 
A tervek szerint a házat a Vitra három éven belül hozza a kereskedelmi forgalomba, az alaptípus ára kb. egymillió forintnyi összeg lesz, míg az említett prémium verzió  ára valahol 1,7 millió körül mozog majd.
 
Forrás és fotók: Business Insider és New York Times

.