Orbán világos üzenetet kapott Brüsszelben, és mindent megígért

2017.04.29. 14:54

Orbán Viktor miniszterelnök leszögezte, hogy kormánya teljes mértékben eleget kíván tenni az Európai Bizottság (EB) által a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán támasztott feltételeknek - jelentette ki szombaton Brüsszelben Siegfried Muresan, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) szóvivője.

Ez azt jelenti, hogy a magyar kormánynak egy hónapon belül elő kell állnia egy tervezettel, hogy miként kívánja összhangba hozni a vitatott törvényt a brüsszeli testület elvárásaival - közölte Muresan a konzervatív erőket összefogó pártcsaládhoz tartozó állam-, illetve kormányfők találkozója után.

Hozzátette, a pártvezetés fontosnak tartja, hogy a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) "bármiféle korlátozás nélkül" tovább folytathassa a tevékenységét.

Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője arról számolt be, hogy a tapasztalat azt mutatja, Orbán "mindig kész volt tárgyalni, és a végén mindig eleget tett az uniós szabályoknak".

A német képviselő rámutatott, a magyar kormányt demokratikusan választották meg, Orbán Viktornak Magyarország miniszterelnökeként joga van ahhoz, hogy bemutassa az álláspontját, a végén azonban meg kell felelnie az Európai Bizottság követelményeinek.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az Európai Unió csúcstalálkozójára Brüsszelben 2017. április 29-én. Mögötte balra Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Elmondta, a magyar kormányfőt arra kérte az EPP vezetése, hogy tartsa tiszteletben a pártcsalád egyik fő alapelvét, a tudomány szabadságát, illetve kiemelte, hogy az egyetemek bezárása elfogadhatatlan.

Az Európai Néppárt az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, hogy a reggeli egyeztetésen a felsőoktatási törvény mellett, a civil szervezetekre vonatkozó szabályok tervezett szigorítása és a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampánya is szóba került.

Joseph Daul, a néppárt elnöke közölte: az Orbánnal folytatott "nyílt és őszinte" vita során az EPP elnöksége arra kérte a Fideszt és a magyar hatóságokat, hogy "tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megfeleljenek az Európai Bizottság által támasztott követelményeknek", és a magyar kormányfő "afelől biztosította őket, hogy Magyarország eszerint fog eljárni".

"A néppárt elnöksége világos üzenetet küldött Orbán miniszterelnöknek és a Fidesznek, miszerint nem fogják elfogadni az alapvető szabadságjogok korlátozását vagy a jogállamiság elveinek figyelmen kívül hagyását. Ez az akadémiai szabadságot és az egyetemek autonómiáját is magában foglalja. Az EPP azt akarja, hogy a CEU nyitva maradjon, függesszék fel a határidőket és kezdődjön párbeszéd az Egyesült Államokkal" - olvasható a kommünikében.

Mint írták, a néppárt világossá tette azt is, hogy elfogadhatatlan a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampányának "durva EU-ellenes retorikája". "Olyan szintet értek el a Fidesz folyamatos Európa-ellenes támadásai, ami megengedhetetlen" - hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a kormány nemzeti konzultációja "rendkívül félrevezető".

Kapcsolódó cikk: Hat pontban a nemzeti konzultáció téves állításai és az igazság

"A brüsszeli döntéseket közösen hozzák az európai kormányok, köztük a magyar kormány, valamint az Európai Parlament, amelyben a magyar emberek képviselői is jelen vannak" - mutattak rá.

Emellett kiemelték, a pártcsalád úgy véli, hogy "a civil szervezetek szerves részét képezik bármelyik egészséges demokráciának".

Az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a felsőoktatási törvény vitatott módosítása miatt, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU).

.