Elfogadták Szombathely 2014-es költségvetését

2014.02.27. 14:45

Működési hiányt nem terveztek,  a városnak jelenleg nincs adóssága.

Elfogadták Szombathely önkormányzatának idei költségvetését, 15 milliárd 980 millió forint bevételi és kiadási főösszeggel. Működési hiányt a törvényi előírásoknak megfelelően nem terveztek, mivel pedig az állam átvállalta a korábbi hiteltartozásokat, a városnak jelenleg nincs adóssága.

    A 2014. évi költségvetést rövid vita után, öt ellenzéki tartózkodás mellett, 13 igen szavazattal fogadta el a közgyűlés. A kormánypártok képviselői a vitában azt hangoztatták, hogy a város mozgásterét jelentősen növeli, hogy nem nyomasztja a korábbi években felgyülemlett adósságteher, az ellenzéki szocialisták frakcióvezetője szerint viszont nem szabad azt sem elfelejteni, hogy kevesebből gazdálkodhatnak, mint a megelőző években.

    Szombathely 2014-ben 7,4 milliárd forint helyiadó-bevétellel számol, amelyben az iparűzési adó 6,2 milliárd forint. Ez a tétel az ellenzék szerint alultervezett, ha valóban megvalósulnak azok a ipari fejlesztések, amelyeket a város vezetői az utóbbi hetekben, hónapokban bejelentettek.

    Az elfogadott költségvetés kiadási oldalon 13 milliárd 669 millió forintot irányoz elő működésre, 1,5 milliárd forintot szán beruházásokra és felújításokra, és mintegy 800 millió forintból fejlesztési céltartalékot képez, illetve tartalékol 136 millió forintot a közművelődési intézmények, a városi fenntartásba kerülő, de továbbra is regionális szerepkört betöltő könyvtár kiegészítő támogatására is.

A tavalyinál valamivel több pénz jut az idén a költségvetésből szociális kiadásokra, az egészségügyre, a sportra is, az önkormányzati lakások felújítására, valamint út- és hídfelújításokra is.
.