Hirdetés

Lidl, Aldi, Penny Market: Német hard diszkont áruházak – fejtágító

2010.11.04. 10:37

November 4-én Szombathelyen megnyílt a város harmadik Penny Market áruháza. Ennek kapcsán röviden elmondjuk, mit érdemes tudni a kiskereskedelem németesen keménykötésű szereplőiről.

Hirdetés

Penny Market, Szombathely

November 4-én Szombathelyen megnyílt a város harmadik Penny Market áruháza (az első fotón). Ennek kapcsán röviden elmondjuk, mit érdemes tudni a kiskereskedelem németesen keménykötésű szereplőiről.

 
A siker titka
 
Bár úgy tűnik, mintha jelenlétük valamiféle örök állandó lenne, az első fecske csak 2004 végén, azaz mindössze hat évvel ezelőtt jelent meg Szombathelyen.
 
A Hunyadi úti Lidl nyitását kisebbfajta őrület övezte, ami annak fényében érthető, hogy egy olyan értékesítési és vásárlási forma érkezett a városba, amely korábban – legalábbis ebben a formájában - ismeretlen volt.
 
A német hard (kemény) diszkontláncokról van szó, melyek – bár hazájukban korábban indultak - a kilencvenes években indultak valódi virágzásnak, és egyben új műfajt teremtettek a kiskereskedelem kategóriájában.
 
Nemzetközi sikerüket az IESE szakportál azzal az egyszerűnek látszó üzleti filozófiával magyarázza, hogy az alapvető, mindennapi termékekre koncentrálnak, ezeket adják nagy tömegben és alacsony áron, ugyanakkor magas minőségben. Hogy mindez teljesüljön, négy alapelvet követnek a gyakorlatban:
  • Limitált számú terméket tartanak a kínálatban
  • Minél több saját márkás terméket forgalmaznak
  • Nagyon jó ár/érték arány
  • Hatékonyan szervezett működés

Szombathelyi jelenlét

A szombathelyi vásárlók a Lidl után a Penny Markettel (2007), majd végül a műfaj koronázatlan királyával, az Aldival (2008) is megismerkedhettek. (Igaz, időközben el is búcsúztunk egytől: a Plust a közelmúltban benyelte a Spar.)
 
Penny Market, Szombathely
 
Jelen pillanatban Szombathelyen három Penny Market (Körmendi út, Zanati út, Dolgozók útja), két Lidl (Verseny utca, Károlyi Antal utca) és két Aldi (Demeter utca, Szent Gellért utca) található.
 
Penny Market
 
A Penny Market a Rewe csoporthoz tartozik, csakúgy, mint például a Billa és számos egyéb, nagyon szerteágazó tevékenységű vállalkozás. Az 1973-ben indult cég székhelye Kölnben van. A Penny Market magyar és nemzetközi honlapja szerint Európában 2900 áruházuk található, éves árbevételük 8,6 milliárd euró. Magyarországon jelenleg 186 üzlettel vannak jelen. Közülük az elsőt 1996-ban nyitották Szentesen, így ők vannak a legrégebb óta a magyar piacon.
 
Lidl
 
Lidl
 
Az első Lidl áruház 2004-ben nyílott Magyarországon, de a Neckarsulm központú céget ennél sokkal korábban, a múlt század 30-as éveiben alapították. Az első mai értelemben vett Lidl diszkontáruház 1973-ban nyílott, lemásolva az Aldi receptjét. Jelenleg több mint 20 európai országban vannak jelen mintegy 900 üzlettel.
 
Aldi
 
Az Aldi a német diszkontláncok legnagyobb és legismertebb szereplője, gyakorlatilag a műfaj megteremtője. Bár a cég története közel száz éves, a legújabb kori vonatkozása 1960-ra nyúlik vissza, mikor is a mintegy 300 boltot – már akkor diszkont jelleggel - üzemeltető két testvér, Karl Albrecht és Theo Albrecht összevesztek azon, hogy áruljanak-e a pénztárnál cigarettát. Kétfelé vágták a céget és a következő évben (1961) bevezették az Aldi nevet. Azóta az Aldi üzletileg, technikailag és jogilag is két céget jelent, kapcsolatuk alapját – saját megfogalmazásukkal élve – „a baráti együttműködés határozza meg”. Az Aldi Nord (Észak) központja Essenben, az Aldi Süd (Dél) központja Mülheinben van. Magyarországon ez utóbbi van jelen, és szintén a déli Aldi működik Hofer néven Ausztriában és Szlovéniában. (A cég 1968-ban vette át üzemeltetésüket.)
 
Aldi Szombathely

Magyarországra viszonylag későn, 2008-ban érkeztek. Az Aldi Európán kívül is megvetette már a lábát: az USA-ban és Ausztráliában is vannak boltjaik, a Wikipedia pedig arról számol be, hogy Nagy-Britanniában hetente nyílik egy Aldi. Jelenleg mind az északi, mind a déli Aldi körülbelül 4-4 ezer üzlettel rendelkezik. A 2008-as adatok szerint a két cég összesen 58 milliárd dollárnyi bevételre tett szert.