Két napra megnyíltak az LuK tanműhelyei

2014.11.22. 12:13

A szombathelyi kuplunggyártó cég szeretne segíteni a pályaválasztásban, és közben saját munkaerőpótlását is szervezi.

Nemcsak diákok, de szülők is szép számmal voltak jelen péntek délután az LuK Savaria Kft. üzemében, ahol úgynevezett „tanműhely nyílt nap” zajlott.

Az érdeklődők először egy előadáson vettek részt, ahol általános képet kaptak a vállalat működéséről, termékeiről és a képzési rendszeréről, ezek után pedig megtekinthették az oktatótermeket, a gépeket működés közben is megnézhettek, sőt néhányat „élesben” is kipróbálhattak a leendő diákok. A program végén az érdeklődők egy vállalattal kapcsolatos tesztet töltöttek ki, amiért mindenki a diákok által készített ajándéktárgyat kapott.

Az esemény szombat délelőtt megismétlődött.

„Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok reális képeket kapjanak arról, hogy ezek a szakmák mit is takarnak pontosan a gyakorlatban” – mondta érdeklődésünkre Nagy Miklós tanműhelyvezető (első képünkön).

A programra előzetesen mintegy ötvenen regisztráltak, ami azt jelenti, hogy van érdeklődés mind a gépi forgácsoló, mind az automatikai technikus szakmák iránt.

Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, a valóságos jelentkezési számok még mindig elmaradnak az ideálistól.

Nehézséget jelent például, hogy a diákok a kilencedik évben elkezdik a szakképző iskolát, de a gépi forgácsolók a gyakorlati helyre járást csak a tizedik évfolyamban kezdik, ami valamennyire leszűkíti a cég kiválasztási lehetőségét.


Jelenleg 47 fő tanul az LUK Savaria Kft-nél, és a cég azt tervezi, hogy a következő tanévben 25 új diákja lesz. Ezzel az összlétszámban jelentős változás nem várható, ugyanakkor a mechatronikai technikus képzés befejeződik, szerepét a hangsúlyosabban az elektronikára koncentráló automatikai technikus képzés veszi át.


A helyzet az idei tanévben valamennyire javulni látszik, ugyanis az anyaiskolában, a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolában már nem egy, hanem két gépi forgácsoló osztály indult, ami egyben kétszer akkora „merítési lehetőséget” jelent.

Az érettségire épülő automatikai technikus képzésnél ilyen korlátok nincsenek. Ez utóbbi képzésről lapunk augusztus végén írt részletesen.

Az LUK Savaria aktívan jelen volt az ősszel zajlott képzési vásáron, illetve részt vett az iskolai nyílt napon is.


A magyar oktatásban teljesen szokatlan az LUK-ban tanulók év végi eredménye. Szinte kizárólag jeles van, még a jó, azaz a négyes érdemjegy is ritkának számit. Nagy Miklós elmondta: ennek oka, hogy nagyon komolyan veszik az oktatási tevékenységet. A környezet nagyon más, mint az iskolában, hiszen ugyanazok a szabályok vonatkoznak a tanulókra, mint a munkavállalókra. Ez pedig rendet, fegyelmet, precizitást és szigorú minőségi elvárást jelent. A rendszer jól felépített, tapasztalt oktatókkal, akiknek nincs más dolguk, mint a diákokkal foglalkozni.


 

.