Bekukkantottunk a lukácsházi SCHOTT-ba

2014.11.19. 19:07

A közel 600 főt foglalkoztató gyár egy pályázat segítségével tovább fejleszt. Falai között járva kicsit úgy éreztük magunkat, mintha a Discovery csatorna egyik műsorába cseppentünk volna.

A közelmúltban bemutattuk olvasóinknak a megyei könyvtár és a Weöres Sándor Színház rejtett zugait, azokat, melyeket csak keveseknek van lehetőségük bejárni.

A beavatottság kellemes érzése járt át minket kedden délután is, amikor – szigorúan fehér köpenyben és szemüvegben - végigsétáltunk a lukácsházi SCHOTT-gyár csarnokain, az alapanyag-raktártól kezdve a gyártó- és csomagolórészeken keresztül a késztermék raktárig.

Bekukkantottunk a lukácsházi SCHOTT-ba

Rácsodálkozhattunk a hatalmas méretekre, a logisztikára, megnézhettük élesben a három fő termék, az ampullák, a karpullák és az üvegcsék gyártását.

A látványnak, ahogyan a mozgó, forgó, tüzet fúvó gépeken a hosszú üvegcsövek leheletfinom késztermékekké válnak, olyan hatása volt, mintha csak a Discovery csatorna „Hogyan készül?” egyik epizódjába cseppentünk volna.

Mindezt számos bennfentes információ egészített ki, az ipari robotok alkalmazásától kezdve a cukorbetegség kezelésének technológiáján és pénzügyi hatásain át a japán orvosok minőségmániájáig.

A bejárás előtt a cég képviselői rövid prezentációkban mutatták be a lukácsházi SCHOTT múltját, jelenét és jövőjét.

Varga Zoltán személyügyi vezető és Christoph Döppes ügyvezető igazgató

Varga Zoltán személyügyi vezető és Christoph Döppes ügyvezető igazgató

Christoph Döppes ügyvezető igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyógyszeripari csomagolóeszközöket gyártó üzem az egyik legnagyobb céggé vált a - világ szinte minden táján jelen levő - cégcsoporton belül, és a gazdaságfejlesztési programoknak köszönhetően remélhetően ez a meghatározó szerep a közeljövőben tovább erősödik.

A folyamatos növekedés folyamatos kihívást jelent – mondta az ügyvezető -, hiszen új épületek, gépek és dolgozók kellenek, ám ezek a gondok kellemesnek mondhatók, és a cég láthatóan meg is birkózik velük, hiszen növekedése az utóbbi 4-5 évben valóban látványosnak mondható.

A részleteket Szabó Imre pénzügyi igazgatótól tudtuk meg.

Szabó Imre pénzügyi igazgató

A lukácsházi szalagról az első termékek 1995-ben jöttek le, és azóta gyakorlatilag folyamatos a termék- és minőségfejlesztés, és ezek mellett is számos előrelépés történt a termelés és a kiegészítő tevékenységek területén, beleértve a szociális infrastruktúrát is.

A jelenlegi fejlesztések nagy része egy uniós pályázat segítségével történik. A beruházás – amely 10 darab gépsort jelent - összértéke mintegy 2,6 milliárd forint, ehhez 664 millió forint támogatást nyertek.

Úgy számolnak, hogy 2017-ban 30 százalékkal több terméket gyártanak, mint jelenleg, ami azt jelenti, a bevételek és nyereség is meredeken emelkedni fog. Mindez azért is impresszív, mert a cég az elmúlt években is igen jó növekedési mutatókat generált.

A növekedés – és ezt már Varga Zoltán személyügyi vezető előadása igazolta - látszik a foglalkoztatotti létszám alakulásában is.

Míg 2006-ban 416 ember dolgozott a cégnél, addig mára ez a szám 581 főre duzzadt, még a válság tetőzése idején sem került sor számottevő elbocsájtásokra.

Jelenleg további létszámnövekedést terveznek, ami azonban nem is mindig olyan egyszerű. Mivel a régióban egyedül vannak a termékeikkel, így más cégektől nem tudnak szakembereket „elcsábítani”. A dolgozókat ők képzik ki, így nem meglepő, hogy a kollégákra hosszútávon számítanak, segítik a továbbtanulásukat, nyelvi képzésüket.

A kedd délutáni eseményen jelen volt Lukácsháza polgármestere is. Virág János elismeréssel szólt a cégről, emlékeztetve, hogy a település a befolyt iparűzési adóból az átlagon felüli fejlesztéseket tud megvalósítani. Idén például egy új, négycsoportos óvoda indult.

A SCHOTT támogatja a helyi sportegyesületet is, és más ügyekben is bátran lehet fordulni hozzájuk, mondta a polgármester, aki „sok ilyen céget kíván Magyarországon”.

.