Mit süssünk, főzzünk karácsonykor - Ünnepi menüötletek + Töltött káposzta recepttel
Karácsony
Töltött káposzta
Hozzávalók
- 1 kg savanyú káposzta
- 60 dkg hús darálva (Készülhet vegyesen sertés-, marha- csirke- vagy pulykahúsból vagy csak az egyik fajtából.)
- 15 dkg rizs (Tipp: A gyorsrizst nem kell félpuhára párolni.)
- 10-12 savanyúkáposzta-levél
- 3 ek. olaj
- 2 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- Fűszerek: só, őrölt bors, pirospaprika, őrölt kömény, babérlevél, egész bors
- 2 dl tejföl
- 3 dkg liszt
Elkészítés:
- A hagymákat pucoljuk meg. Ha a hús még nincs ledarálva, daráljuk le. A rizs pároljuk félpuhára. (Meggyorsíthatjuk a folyamatot, ha gyorsrizst használunk. De készülhet bulgurral, vagy akár barna gyorsrizsből is.)
- Vegyünk elő egy nagy lábost. Az olajon pároljuk üvegesre a két hagymát.
- Egy keverőtálban állítsuk össze a húsgombócokat. Tegyük bele a darált húst, a párolt hagyma felét, a sót, borsot, a pirospaprikát, 2 (3) gerezd zúzott fokhagymát, a rizst és végül a tojást is.
- Fogjuk a tenyerünkbe az első káposztalevelet. Töltsük meg a töltelékkel, kb. egy gombócnyi mennyiséggel. A káposztalevél széleit hajtogassuk rá jó szorosan. Készítsük el így mindegyiket.
- A korábbi hagymás lábost ismét tegyük a tűzhelyre. Hintsük meg pirospaprikával és a szálas káposztából tegyünk egy réteget az edény aljára. Vegyük le közben a tűzhelyről, a paprika nehogy megégjen az edény alján.
- A káposztaréteg fölé tegyünk egy réteget a töltelékes káposztából, majd ismét a szálas savanyú káposzta következik. Rétegezzük mindaddig, míg minden alapanyag el nem fogy. Ha esetleg több lett a töltelék, simán húsgombócot formáljunk belőle (káposztalevél nélkül) és azzal rétegezzük.
- Ha minden alapanyag elfogyott, engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Tegyünk bele babérlevelet, őrölt köményt és egész borsot.
- Lassú tűzön, forrás után kb 1,5-2 óráig főzzük. Ha minden megpuhult, liszttel habarjuk be.
- Tejföllel tálaljuk.
- Ezt egy nappal korábban is elkészíthetjük, mert másnap sokkal finomabb.
.