Mit süssünk, főzzünk karácsonykor - Ünnepi menüötletek + Töltött káposzta recepttel

Karácsony

alon.hu

2020.12.11. 20:17

Töltött káposzta

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 60 dkg hús darálva (Készülhet vegyesen sertés-, marha- csirke- vagy pulykahúsból vagy csak az egyik fajtából.)
  • 15 dkg rizs (Tipp: A gyorsrizst nem kell félpuhára párolni.)
  • 10-12 savanyúkáposzta-levél
  • 3 ek. olaj
  • 2 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • Fűszerek: só, őrölt bors, pirospaprika, őrölt kömény, babérlevél, egész bors
  • 2 dl tejföl
  • 3 dkg liszt

Elkészítés:

  • A hagymákat pucoljuk meg. Ha a hús még nincs ledarálva, daráljuk le. A rizs pároljuk félpuhára. (Meggyorsíthatjuk a folyamatot, ha gyorsrizst használunk. De készülhet bulgurral, vagy akár barna gyorsrizsből is.)
  • Vegyünk elő egy nagy lábost. Az olajon pároljuk üvegesre a két hagymát.
  • Egy keverőtálban állítsuk össze a húsgombócokat. Tegyük bele a darált húst, a párolt hagyma felét, a sót, borsot, a pirospaprikát, 2 (3) gerezd zúzott fokhagymát, a rizst és végül a tojást is.
  • Fogjuk a tenyerünkbe az első káposztalevelet. Töltsük meg a töltelékkel, kb. egy gombócnyi mennyiséggel. A káposztalevél széleit hajtogassuk rá jó szorosan. Készítsük el így mindegyiket.
  • A korábbi hagymás lábost ismét tegyük a tűzhelyre. Hintsük meg pirospaprikával és a szálas káposztából tegyünk egy réteget az edény aljára. Vegyük le közben a tűzhelyről, a paprika nehogy megégjen az edény alján.
  • A káposztaréteg fölé tegyünk egy réteget a töltelékes káposztából, majd ismét a szálas savanyú káposzta következik. Rétegezzük mindaddig, míg minden alapanyag el nem fogy. Ha esetleg több lett a töltelék, simán húsgombócot formáljunk belőle (káposztalevél nélkül) és azzal rétegezzük.
  • Ha minden alapanyag elfogyott, engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Tegyünk bele babérlevelet, őrölt köményt és egész borsot.
  • Lassú tűzön, forrás után kb 1,5-2 óráig főzzük. Ha minden megpuhult, liszttel habarjuk be.
  • Tejföllel tálaljuk.
  • Ezt egy nappal korábban is elkészíthetjük, mert másnap sokkal finomabb.
.