Nem lesz bevásárlóközpont Szombathely belvárosában, az LMP nem bánja

2012.04.26. 19:54

A Kossuth Lajos és a Thököly utca által határolt, hányattatott sorsú telekre a Magellán-projekt mögött álló cég most lakásokat, irodákat és kis alapterületű üzleteket ígér. Az LMP sajtóközleménnyel reagált a sajtóközleményre.

 Lapunk utoljára több mint két évvel ezelőtt – még a választások előtt - számolt be részletesen a Magellán City Center néven futó, Szombathely belvárosába tervezett bevásárlóközpontról, melynek politikai leágazásaira most nem mennénk bele.
 
Akkor Deéry Attila, a Devirs Kft. ügyvezetője az Alonnak azt mondta, 2011-ben szeretnék megnyitni az üzletközpontot.
 
Nos, nemcsak 2011-ben, de várhatóan már soha nem épül meg a sok vitát okozó létesítmény, aminek ilyen volt a látványterve:
 
Magellán Center
 
A projekt mögött álló Devirs International Kft. most sajtóközleményt adott ki, melyben a gazdasági körülmények megváltozásával, a plázastoppal és az oberwarti EO bevásárlóközponttal indokolják a projekt felfüggesztését.
 
Egyben bejelentik: az ingatlanon elsősorban lakások, irodák és kis alapterületű üzletek megépítését tervezik a Mithras szentély bemutatatása mellett. „Az építeni kívánt lakások passzív, energiatakarékos, napelemmel szerelt, a modern kor követelményeinek megfelelő lakások lennének” – olvashatók a közleményben.
 
Erről a telekről van szó
Erről a telekről van szó
 
A cég bejelentésére az LMP csütörtökön egy sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünknek. Ebben többek között azt hangsúlyozzák, hogy nem siratják a Magellánt, mert a városban elég bevásárlóközpont van már.
 
A Devirs International Kft és az LMP sajtóközleménye:
 
Sajtóközlemény
 
A projekt fejlesztője, a Devirs International Kft. szeretett volna egy, a belváros belső kereskedelmi zónáján belül, minden igényt kielégítő kereskedelmi és szórakoztató központot építeni, mely szervesen kapcsolódik városunk Fő teréhez. A beruházás Szombathely történetének legnagyobb tömb rehabilitációs fejlesztése lehetett volna.
 
Azonban társaságunkat. a projekt újragondolására és áttervezésére késztették az alábbi problémák:
 
  • Az időközben megváltozott gazdasági körülmények. 
  • Az országban törvényileg szabályozott „plázastop”. Eszerint 2012. január 1-től 2014. december 31-ig tilos, csak külön engedéllyel lehet 300 m2-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi építményt létesíteni Magyarországon.
  • Sajnos, Szombathelytől 30 km-re Oberwartban 2011. évben megépült - aminek Szombathelyen kellett volna lennie - az EO bevásárló központ.
                            
A fentiekben leírtak figyelembe vételével, valamint a jelenlegi piaci viszonyokat is szem előtt tartva, az ingatlanon elsősorban lakások, irodák és kis alapterületű üzletek megépítését kívánjuk végrehajtani, a Mithras szentély bemutatatása mellett. Az építeni kívánt lakások passzív, energiatakarékos, napelemmel szerelt, a modern kor követelményeinek megfelelő lakások lennének.
 
Az ingatlanon egy 6 ütemből álló belvárosi tömb rehabilitációt szeretnénk megvalósítani. A közlekedési kapcsolat nem változik, így az a már jóváhagyott tervek szerint kerülne kialakításra. Mivel azonban a bevásárlóközpont funkció megszűnik, így jelentősen csökken a gépjármű forgalom. Az új elképzelés egy kisebb beruházást igénylő fejlesztést irányoz elő, amely közlekedésileg nem terheli a környezetet.
 
.Az ingatlanok társasházzá alakítása nagyon fontos, mivel így önálló al betétek jönnek létre és így, külön is értékesíthetőek. Tehát mindenki számára megnyílik a vásárlás lehetősége. Elsőként a belvárosi kereskedők egyesületét keressük meg az ingatlanok vásárlási lehetőségével.
 
A koncepció sétányos jelleget kap, a patakparti parkolók átépítése szökőkutas megoldással. Fontos elem, hogy e fejlesztés is érint városi területeket. A város számára van lehetőség ingatlan bérlésére, ha a feladatai ellátásához szüksége lenne rá.
 
A Mithras szentély bemutatása és turisztikai látványossága, továbbra is az előző tervekhez hasonlóan kerülne megvalósításra.
 
Fontos, hogy a város partnerséget adjon a feladat megvalósításában, a beruházók felajánlják annak lehetőségét, hogy a SZOVA Zrt-n keresztül a város aktív szereplője legyen e terület beépítésének.
 
Szombathely város partnerségének fontossága
 
A tulajdonosok felkeresték Szombathely Megye Jogú Város polgármesterét: tájékoztatták arról, hogy a fent ismertetett okok miatt a bevásárlóközpont építéséről lemondanak.
 
Bemutatták az új elképzelést, és kérték a város közreműködését, mert a város akarata nélkül még évekig nem oldódik meg a hányatott telek sorsa. Dr. Puskás Tivadar polgármester úr jelezte, hogy a város számára fontos a szóban forgó terület rendezése.
 
A polgármester úr felkérte a SZOVA Zrt. vezérigazgatóját: vizsgálja meg, hogy tudna a cég a fejlesztésben részt vállalni. Jelenleg ez a vizsgálat zajlik, és hamarosan a társaság igazgatósága is tárgyalja a lehetőségeket.
 
A projekttel kapcsolatban egyeztetünk a főépítész úrral, illetve folyik a helyi tervező kiválasztása az új beruházás megvalósítása vonatkozásában. A SZOVA Zrt. - mint Szombathely város vagyonhasznosító cége-, befektetőként való részvételével jelentősen javulhatna a beruházás megvalósulásának esélye.
 
Tisztelettel,
Devirs International Kft.

 A szombathelyi LMP nem siratja a Magellán Centert

Az LMP Szombathelyi Csoportja örül, hogy a Magellán Center projekt felelőse végérvényesen eláll a tervezett pláza építésétől.

Az LMP Szombathelyi Csoportja szerint a város több pontján található már olyan pláza jellegű bevásárlóközpont, vagy hipermarket, amelyek kielégítik a vásárlói igényeket. Újabb, hasonló jellegű központ felállítása felesleges.

Az LMP véleménye szerint a helyi kiskereskedőket, termelőket kellene inkább helyzetbe hozni. Ezért nyújtott be a párt önkormányzati képviselője még tavaly olyan javaslatot, amellyel megnőttek a helyi őstermelők árusítási lehetőségei.

A Lehet Más a Politika szerint a Magellán Centerhez hasonló jellegű újabb bevásárlóközpont nem támogatható, így Városfejlesztési Bizottság által nemrégiben tárgyalt elképzelés sem, mely szerint az egykori cipőgyár helyén valósulna meg egy gigantikus méretű pláza.

Az ökopárt örvendetesnek tartja viszont azokat az elképzeléseket, melyek szerint a Magellán Center helyett a beruházó olyan ingatlanokat építene, amelyek a klímavédelmi szempontokra is figyelve passzív, napelemmel felszerelt lakások és irodák lennének.

Szombathely, 2012. április 25.
LMP Szombathelyi Csoportja

 

 

.