A június 11. és július 31. közötti végzett ellenőrzések tapasztalatairól készített részjelentésből kiderül, hogy az ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a melegkonyhás üzleteknél továbbra is tipikus hiba, hogy nem használtak mérőeszközöket, és gond volt a hitelesítéssel is.
Az ellenőrzött cukrászdák egy részénél hiányosan vagy egyáltalán nem vezették a fagylaltforgalmi naplót. Minden harmadik ellenőrzött cukrászda esetében a sütemények dokumentálása nem volt megfelelő.
A fogyasztóvédők megállapították azt is, hogy az ellenőrzött vendéglátóhelyek 73 százalékánál kiépítették a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszert, de ezt többnyire a bár, kocsma, borozó, italbolt üzletkörnél nem alkalmazták.
Az ellenőrzés során kiderült, hogy átlag alatti megkárosítások a helyi italboltokban, kocsmákban és a diszkókban fordultak elő. A melegkonyhás egységekben mintegy 100 forinttal, az egyéb nem melegkonyhás egységeknél és cukrászdáknál mintegy 50 forinttal károsították meg átlagban a vásárlókat.
A fogyasztóvédők az idegenforgalmi főszezonban a vendéglátóhelyek ellenőrzésekor 24 millió 274 ezer forint szabálysértési bírságot szabtak ki, ami mintegy 100 vállalkozót érintett. Fogyasztóvédelmi bírságot 1.650 esetben állapítottak meg 126,5 millió forint értékben. Minőségvédelmi bíráságot 568 vállalkozásra szabtak ki 44 millió forint értékben.
Tavaly az idegenforgalmi szezonban 2043 üzletet vizsgáltak meg a fogyasztóvédők és 69 százalékuknál találtak kifogásolnivalót.