Presszóztunk a fogyasztóvédelmisekkel

2005.07.22. 10:15

Csütörtökön több Vas megyei helyszínen is lecsapott a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség. Egyik szombathelyi presszóba az ALON is elkísérte az ellenőröket. Konyak- és fagyimérés, vakuzás, visszaöntés.

Ha nyár, akkor vendéglátás

Presszóztunk a fogyasztóvédelmisekkel

A nyár hagyományosan a vendéglátó-ipari cégek ellenőrzésének az időszaka a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnél. Miután a szervezet alacsony költségvetéssel és kis létszámmal dolgozik, gyakran veszik igénybe társhatóságok segítségét. Ez történt csütörtökön Vas megyében a rendőrséggel közösen végrehajtott akció során, amelyhez a sajtó is csatlakozhatott.

Az előzetes tájékoztatás során kiderült, három helyszínt vesz célba a különítmény: egy Derkovits-lakótelepi presszót, a Tófürdő egyik vállalkozását és központi értesítés alapján az egyik büki importőrt, mely nem megfelelő magyar nyelvű dokumentációval hozott forgalomba egy játékot.

Az ALON kérdésére az ellenőrzést végző Kiss András vezető főtanácsos cáfolta, hogy a rendőri kíséretre az esetleges testi fenyegetettség miatt lenne szükség. Az előfordul, hogy például éjszakai szórakozóhelyeken szükség van rendőri biztosításra, de atrocitások nem jellemzőek megyénkben, kirívó esetet nem tapasztaltak eddig a felügyelőség emberei.

A fogyasztóvédelmi szempontból aggályos termékeket naprakész nemzetközi és hazai adatbázisok alapján követik nyomon. Ezek listája bárki által elérhető a www.fvf.gov.hu honlapon is. Ezen termékek olykor állampolgári bejelentésre kerülnek fel a listára, de a leggyakrabban a felügyelőség ellenőrzései során akadnak fenn a rostán.

Konyak és fagyi a presszóban

Az első helyszínre, egy szombathelyi presszóba mi is elkísértük az ellenőröket. A próbarendelés két 4 centes konyak formájában történik, bár az ellenőrzés ezen részének hatékonyságát azért igencsak megkérdőjelezi a helyiségbe időközben nagy számban betóduló sajtó jelenléte. Villognak a vakuk, forognak a kamerák, ám mint később kiderül, hiába, hiszen a bolt tulajdonosa nem járul hozzá a felvételek közléséhez.

Hamarosan előkerül a táskából a hitelesített mérőedény is. Az eredmény 3,8 cent, éppen a tűréshatáron belül, halljuk, majd a már pohárba kimért ital legnagyobb megrökönyödésünkre visszakerülhet az üvegbe, és készülhet a stornó számla is.

Kérdésünkre Kiss András elmondta, ez így szabályos eljárás. Természetesen fagylalt - amely a következő ellenőrzendő termék a presszóban - például nem kerülhet vissza a bödönbe, ekkor a felügyelőség saját forrásból fedezi a próbavásárlás nem túlzottan tetemes költségét.

Mindezek után a működési engedély, a vásárlók könyve és az egyéb okmányok is előkerülnek az időközben a helyszínre érkezett tulajdonos fiókjából. Úgy tűnik, itt minden rendben van, kirívó szabálytalanságot nem talált az ellenőr.

Kérdésünkre, hogy a vonatkozó szabályok és az ellenőrzés során alkalmazott módszerekről miként tájékozódhatnak előre az érintett vállalkozások, azt a választ kapjuk, hogy a kamarák és érdekképviseletek végzik e tájékoztató munka nagy részét, de a felügyelőség sem zárkózik el a segítségnyújtástól.

Az idei évben a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség kiemelten ellenőriz az alábbi területeken:
  • A gazdasági reklámtevékenységre vonatkozó jogszabályok betartásának ellenőrzése a szabadtéri reklámhordozókon és a helyi sajtóban (az ellenőrzések egyik kiemelt szempontja a temetkezési szolgáltatások reklámozása, jogszerűségének ellenőrzése)

  • Riasztás keretében érkező termékek keresése és a megtalált termékek termékbiztonsági vizsgálata

  • A KPIR rendszerben található veszélyes termékek forgalomból történő kivonásának utóellenőrzése

  • Vámáruk piac-felügyeleti ellenőrzése

  • Óvodák játékai és bútorai biztonságosságának vizsgálata

  • Az alkoholtartalmú italok és a dohánytermékek reklámozására és értékesítésére vonatkozó jogszabályok betartásának ellenőrzése a gyermekkorúak, illetve a 18. életévét be nem töltött személyek védelmében

  • Vendéglátóhelyek idegenforgalmi főszezonban végzett vizsgálata, különös tekintettel az árfeltüntetésre és a szervízdíj felszámítására és az idegenforgalmilag frekventált területek vendéglátó üzleteinek és a szállodák éttermeinek, cukrászdáinak, hidegkonyháinak működésére

  • Szálláshelyek - kiemelten az ifjúsági szálláshelyek - idegenforgalmi főszezonban végzett vizsgálata
  • .